Belföld

Az államkincstár is taszít egyet Esztergomon

Egy téves inkasszó miatt 140 millió forintot emeltek le a város számlájáról. Ez felborítja a helyi költségvetést.

Az államkincstár tévesen inkasszózott januárban és februárban összesen 140 millió forintot a várostól – jelentette be a helyi képviselő-testület ülésén Esztergom polgármestere. Tétényi Éva elmondta, az állami büdzsé bevételei között 1,1 milliárd forint szerepel az önkormányzattól, ez a pénz az államnak átadott intézmények fenntartási költsége. Ennek időarányos részét emelte le a kincstár a város számlájáról.

Zoltai Dániel (Fidesz-KDNP) felvetette, a polgármesternek és a hivatalnak miért csak február végén tűnt fel, hogy januárban is leemelték az összeget. Úgy vélte, a kincstár hibázott, de a polgármester is. A testület végül határozatban kérte a márciusi inkasszó felfüggesztését.

A megyei kormánymegbízott azonnal egyeztetést kezdett a kincstárral és a nemzetgazdasági minisztériummal. Czunyiné Bertalan Judit közölte: ha a város hamarabb jelzi a problémát, a februári inkasszót meg lehetett volna akadályozni.

Az esztergomi képviselő-testület ezt követően, ugyancsak személyeskedésig fajuló vitában, a költségvetésről tárgyalt, de a keretszámokról ezúttal sem döntött. Alpolgármestert pedig azért nem választott, mert Tétényi Éva kijelentette: a Fidesz soraiból az együttműködés hiánya miatt nem akar senkit sem jelölni, más meg nem vállalja.

A megyei kormányhivatal emlékeztetője szerint a testületnek február 23-ig alpolgármestert kell választania, mert e nélkül működése jogsértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik