Belföld

Senki nem fagyott halálra Győrben

Sikeresnek bizonyult az összefogás Győrben, hiszen senki sem fagyott meg a rekordhidegben. Mindenki azzal segített, amivel tudott.

Sokan gondolnak az otthontalanokra a téli hideg időben, mindenki azzal segít, amivel tud. – mondta el Sütő Csaba. A győri Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője a nyugathir.hu-nak beszélt a jövő fejlesztési terveiről és átvette a Jeruzsálemi Szent Lázár Lovagrend adományát.

Hajléktalan a győri vasútállomás várójában
Fotó: Sipos Kata

Sütő Csaba a mögöttünk hagyott fagyos hetekkel kapcsolatban kifejtette, bár ez nem számít rendkívülinek ilyenkor, de nagyon veszélyes a fedél nélkül élők számára. Sietve hozzátette, szerencsére a zord időjárás Győrben egyetlen áldozatot sem követelt, köszönhetően annak a széleskörű összefogásnak, ami a városban megnyilvánult.

Kiemelte, a Segítőház Alapítvány utcai szolgálata elengedhetetlen ahhoz, hogy a hajléktalanok átvészeljék ezeket a napokat. A rendőrségnek is köszönetet mondott, akik az utcán élők figyelemmel kísérésével segítettek. Kiemelte azt is, hogy a hatvan férőhelyes idényszállás és a likócsi szálló is megtelt, pótágyakat kellett betenni. Az önkormányzat segítsége mellett rengeteg civil szervezet, egyesület és a lakosság is gondolt az otthon nélküliekre. Ki cipővel, ki ruhával, mások meleg teával, vagy pénzadománnyal.

A szerdai tájékoztatón jelen volt Kulcsár Béla, a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend Magyar Nagyperjelség Szent Imre Kommendájának parancsnoka, valamint a lovagrend tagja, Wennesz László is, akik a szervezet kétszázezer forintos adományát adták át a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat részéről Sütő Csabának, illetve a Segítőház Alapítvány részéről Harcsás Juditnak.

A jövő terveivel kapcsolatban Sütő Csaba elmondta, egy uniós pályázat révén, mintegy 130 millió forintos projekt keretében valósulhat meg az a program, amelynek segítségével hetven hajléktalan személy civil környezetben való hosszú távú elhelyezését tudnák biztosítani, és a társadalomba való visszailleszkedésüket segíteni. A programmal jelentősen csökkenthető lenne az utcán élő személyek száma.

Egy másik törekvés a huszonnégy órás egészségügyi centrum létrehozása Likócson. Ez gyakorlatilag a nem kórházi, lábadozó személyek utógondozását látná el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik