Belföld

Mobilis: próbaüzem alatt a jövő játékai

Március 15-én, azaz alig 3 héten belül a nagyközönség előtt is megnyitja kapuit Győr új tudományos játszóháza, a Mobilis. Az interaktív eszközök már megérkeztek, jelenleg ezek próbaüzeme zajlik.

Mintegy 2 milliárd forintos beruházás eredményeként elkészült a Mobilis, az-az interaktív központ, mely korosztálytól függetlenül igazi tudományos utazást kínál az érdeklődőknek. Bár a játszóház csak március 15-én nyílik meg hivatalosan, az eszközöket már beszerelték a szakemberek, jelenleg ennek a 75 interaktív gépnek a próbaüzeme zajlik. A szimulációs masinák többsége elsősorban a mozgással, a közlekedéssel és a járműiparral kapcsolatos fizikai elveket prezentálja játékos módon, mintha csak a csodák palotájában lennénk. Gyakorlatilag a hétköznapok jelenségeit ismerhetjük meg és azokat is, amelyek a járműipari cégek működését jellemzik. A géppark egyébként 350 milliós költségvetéssel bír, ezért is fontos, hogy a premier előtt teszteljék a készülékeket. „A teszt napok során csoportokat is fogadunk, heti három alkalommal. Ennek elsődleges célja az, hogy kiküszöböljük a felmerülő hibákat, és így élesben is láthatjuk, hogy a vendégek, hogyan reagálnak a különböző mechanizmusokra” – mondta Szilasi Péter Tamás, a Mobilis Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A Széchenyi István Egyetemnek egyébként nem titkolt célja, hogy a berendezések segítségével felkeltsék a tehetséges fiatalok érdeklődését, hiszen Győr folyamatosan fejlődő járműipari tevékenységéhez elengedhetetlen a szakember utánpótlás. És ha a diák egyszer felfedezi a fizikában, és a gépekben rejlő csodát, akkor talán soha nem akar tőle szabadulni…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik