Belföld

Lezárult a Start a diplomáért előadás-sorozat

Kunstár Csaba
Kunstár Csaba

2012. 02. 23. 15:01

Lezárult a Start a diplomáért előadás-sorozat csütörtökön a fővárosban. A rendezvényeken az érdeklődők a keretszámokról, az állami ösztöndíjakról, a felvételi jelentkezésről és a diákhitelről hallhattak tájékoztatókat.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a programsorozat záró állomásán, a Budapesti Gazdasági Főiskolán emlékeztetett: az idén jelentős változások vannak a felsőoktatási felvételi eljárásban. Mint elmondta, a felvételi minimum 240 pontra emelkedik. A kormányprogram alapján és az ország pénzügyi egyensúlya érdekében az állami ösztöndíjas helyek száma csökken, de ezt ellensúlyozandó állami részösztöndíjas helyekre lehet pályázni. Emellett a felsőoktatáshoz való hozzáférés kiszélesítése érdekében létrehozták a Diákhitel II. programot.

Réthelyi Miklós felhívta a figyelmet arra is, hogy az állami ösztöndíjas és részösztöndíjas hallgatókkal szerződést kötnek. Ez figyelmezetés a hallgatóknak, hogy adott idő alatt be kell fejezni tanulmányaikat, és a tanulmányi idő kétszeresét húszéves időtartamon belül magyarországi alkalmazottként kell ledolgozniuk.

Sándorné Kriszt Éva, a BGF rektora kiemelte: a felsőoktatás minőségelvű átalakításával a főiskola mindig is egyetértett. A januárban nyilvánosságra hozott keretszámok ugyanakkor sokkolóan hatottak az intézményre, ahol a hallgatók 90 százaléka gazdaságtudományi képzési területen folytatja tanulmányait – mondta, hozzátéve: a tavalyi keretszámoknak csupán nyolc százalékát kapták meg állami ösztöndíj formájában. Megjegyezte: azt próbálják sugallni a diákoknak, hogy minél többen adják be jelentkezésüket, mert a tudásba érdemes befektetni, a főiskola pedig ösztöndíjprogrammal próbálja a hallgatókat segíteni. Mint mondta, bíznak benne, hogy a keretszámok, ha máskor nem, a pótfelvételiknél változnak.

Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezetője arról beszélt: a rendezvényeken be tudták mutatni, hogy a diákhitel nem olyan, mint más hitellehetőség. Megjegyezte: az államilag finanszírozott hallgatók fele jelenleg is él a lehetőséggel, és a kérelmezők 30 százaléka idő előtt visszafizeti a kölcsönt.

A Start a diplomáért konzultációs, információs és felvételi napok keretében Győrött, Pécsett, Miskolcon, Debrecenben és Szegeden is tartottak tájékoztatókat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.