Belföld

Kármentesítés a Fertő tónál

24.hu
24.hu

2012. 02. 23. 14:07

A sarródi László-major kármentesítése meggátolja a szennyeződések terjedését, így megóvják a Fertő tavat a károsodástól.

Kármentesítik a Fertő tó világörökségi kultúrtájhoz tartozó sarródi László-majort, európai uniós támogatással megtisztítják a mezőgazdasági vegyszermaradványoktól és szénhidrogénektől.

A kármentesítésre 565 millió forintot nyert el a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében – mondta Fersch Attila, az igazgatóság helyettes vezetője a projektindító sajtótájékoztatón csütörtökön. A beavatkozással meggátolják a szennyeződés terjedését, ezáltal megóvják a közeli Fertő-tavat a károsodástól.
A projekt a környék élővilágának védelmét is szolgálja.

A területen végzett vizsgálatok bizonyos helyeken mezőgazdasági kemikáliákat, fémeket és szénhidrogéneket mutattak ki, amelyek a 60-70-es években kerültek a földbe – ismertette az igazgatóhelyettes. A csapadék pedig bemosta a szennyeződést a talajvízbe.

A kármentesítés mikéntjéről Hartványi László, a kivitelező konzorcium képviselője az MTI-nek elmondta: a szennyezett talajvizet kiszivattyúzzák, víztisztítórendszeren átvezetik, majd visszajuttatják. Ehhez a beavatkozáshoz 75 kilométer hosszú vákuumszivattyús csőhálózatot létesítenek. A talajt pedig átmosással szabadítják meg a szennyeződésektől a 2015-ig tartó projekt során.

A László-major és a környezetében lévő vadvízi táj védettséget élvez a hazai és a nemzetközi környezet-, természet- és élőhely-védelmi előírások, egyezmények alapján. A majort az Esterházy-család alapította, jelenlegi tulajdonosa az állam, vagyonkezelője a Fertő-Hanság Nemzeti Park. A régi Esterházy-majorság ingatlanjainak felújítása folyamatban van, az épületekben turisztikai központot alakítanak ki, amely a tervek szerint a nyártól már látogatható lesz.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.