Belföld

Kármentesítés a Fertő tónál

A sarródi László-major kármentesítése meggátolja a szennyeződések terjedését, így megóvják a Fertő tavat a károsodástól.

Kármentesítik a Fertő tó világörökségi kultúrtájhoz tartozó sarródi László-majort, európai uniós támogatással megtisztítják a mezőgazdasági vegyszermaradványoktól és szénhidrogénektől.

A kármentesítésre 565 millió forintot nyert el a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében – mondta Fersch Attila, az igazgatóság helyettes vezetője a projektindító sajtótájékoztatón csütörtökön. A beavatkozással meggátolják a szennyeződés terjedését, ezáltal megóvják a közeli Fertő-tavat a károsodástól.
A projekt a környék élővilágának védelmét is szolgálja.

A területen végzett vizsgálatok bizonyos helyeken mezőgazdasági kemikáliákat, fémeket és szénhidrogéneket mutattak ki, amelyek a 60-70-es években kerültek a földbe – ismertette az igazgatóhelyettes. A csapadék pedig bemosta a szennyeződést a talajvízbe.

A kármentesítés mikéntjéről Hartványi László, a kivitelező konzorcium képviselője az MTI-nek elmondta: a szennyezett talajvizet kiszivattyúzzák, víztisztítórendszeren átvezetik, majd visszajuttatják. Ehhez a beavatkozáshoz 75 kilométer hosszú vákuumszivattyús csőhálózatot létesítenek. A talajt pedig átmosással szabadítják meg a szennyeződésektől a 2015-ig tartó projekt során.

A László-major és a környezetében lévő vadvízi táj védettséget élvez a hazai és a nemzetközi környezet-, természet- és élőhely-védelmi előírások, egyezmények alapján. A majort az Esterházy-család alapította, jelenlegi tulajdonosa az állam, vagyonkezelője a Fertő-Hanság Nemzeti Park. A régi Esterházy-majorság ingatlanjainak felújítása folyamatban van, az épületekben turisztikai központot alakítanak ki, amely a tervek szerint a nyártól már látogatható lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik