Belföld

Ismét a díszteremben a Mária megkoronázása című festmény

24.hu
24.hu

2012. 02. 23. 18:53

Visszahelyezték a Mária megkoronázása című kivételes reneszánsz táblaképet a Móra Ferenc Múzeum dísztermébe.

A műremeket egy külön kialakított reneszánsz terembe szánták, azonban a közönség kérésére visszahelyezték eredeti helyére. Az ismeretlen festő műveként számon tartott Mária megkoronázása egykor valószínűleg egy szárnyasoltár egyik belső oldala lehetett. Több évszázados múltját homály fedi: egészen a 19. századig nem tudjuk pontosan, hol és milyen körülmények között tárolták. Története 1899-től követhető nyomon, amikor az Enyedi-Zsótér házaspár itáliai beszerzőútjaik egyikén, Siennában vásárolta meg a kivételes műalkotást.

A remekművet Móra Ferenc igazgatósága idején ajándékozták a múzeumnak a házaspár örökösei, értékét ekkor 20-30 ezer aranykoronára becsülték. A festmény 2004-ben komoly restauráláson esett át, a Kultúrpalota dísztermében 2006-ban kapott helyet.

Miután januárban felújították a dísztermet, a Mária megkoronázása nem került vissza a kiállítótérbe. A múzeum szakemberei egy reneszánsz terem kialakítását tervezték ugyanis, ahol a festménynek kiemelt helyet szántak. A szegedi közönség azonban annyira hiányolta a ritkaságnak számító alkotást, hogy a Móra-múzeum úgy döntött, visszahelyezi a festményt a díszterembe- így február végétől ismét a megszokott környezetben látható a Kultúrpalota reneszánsz műremeke.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.