Belföld

Emlékszel? Emlékezz!

A tatárszentgyörgyi tragédia harmadik évfordulóján az elhunyt roma áldozatokra emlékeznek ma szerte a világban.

„Emlékszel? Emlékezz!” címmel február 23-án, csütörtökön megemlékezést szervez, az Ide tartozunk! roma civil hálózat. A résztvevők az ország százötven településén és több külföldi nagyvárosban a 2008–2009-ben romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságok áldozatainak emlékére gyújtanak gyertyát. Setét Jenővel az Ide tartozunk hálózat koordinátorával beszélgettünk.

Miért fontos a megemlékezés?

A kérdés meglep. Szerintem mindenkinek együtt kellene érezni a hozzátartozókkal. A második világháború óta nem volt Magyarországon ilyen szörnyű eset, aminek tegyük hozzá, egy ötéves áldozata is volt. Az elmúlt években a magyar társadalom alig tanúsított együttérzést az áldozatokkal, azok családjaival és végső soron a roma közösségekkel. E szörnyű trauma nem lett része a közös társadalmi emlékezetnek, pedig szükség lenne rá. Meggyőződésünk, hogy kötelességünk méltó módon emlékeznünk, emlékeztetnünk az áldozatokra. Csak úgy előzhetőek meg hasonló események, ha figyelmeztetünk arra, hogy a faji alapú gondolkodás, a rasszizmus milyen szörnyű következményekkel jár, járhat.

Hol lesz még gyertyagyújtás a fővároson kívül?

Nehéz lenne az egészet felsorolni. 150 település csatlakozott eddig. Többek között Nyíregyháza, Pécs, Barcs, Veszprém, Szolnok, Székesfehérvár, Miskolc és még sorolhatnám. Szinte minden megyeszékhely.

Értesüléseink szerint külföldi csoportok is csatlakoztak a kezdeményezéshez, igaz?

Igen. Berlin (Németország), Brisbane (Ausztrália), Derby (Egyesült Királyság), Granada (Spanyolország), Hamburg (Németország ), Kansas City (Egyesült Államok), London (Egyesült Királyság), München (Németország), New York (Egyesült Államok), Prága (Cseh Köztársaság), Stockholm (Svédország), Toronto (Kanada) is jelezte szándékát.

Változott valamit az elmúlt három évben a közbiztonság a romák szempontjából?

Ez nem szimpla közbiztonsági kérdés, hanem annál több, hiszen nem volt példa eddig ilyen súlyú, rasszista indíttatású cselekményekre, mint amilyen 2008-2009-ben történt. Legkevesebb 19 esetben ért súlyos támadás romákat. Hat ember halt meg, köztük egy ötéves kisfiú, és öten szenvedtek életveszélyes sérüléseket, köztük két tizenéves kislány.  Azóta szerencsére nem volt hasonló eset, valamit javult a helyzet.

A fővárosban hol tartják a gyertyagyújtást?

Budapesten, a VIII. kerületi Mátyás téren, 17 órától kezdődik a megemlékezés. A rendezvényen beszédet mond a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt Csorba Robika nagymamája, Csorba Csabáné, aki a támadásnál az akkor 27 éves fiát, Csorba Róbertet is elveszítette. Balogh Rodrigó színész és a Czinka Panna Cigány Színház tagjai verssel, a Romano Glaszo Együttes zenével emlékeznek az áldozatokra. Csík Benedek, a budapesti Roma Gyülekezet vezetője imát mond az áldozatokért.

A megemlékezések helyszíneit itt: internetes térképen lehet megtekinteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik