Belföld

Rendkívüli megszorítás jön

Máris kiigazítják a költségvetést, tovább szorítják a gyógyszerkasszát, megvágják a BKV támogatását, csúszík az e-útdíj - írja a keddi Magyar Közlöny.

A nemzetgazdasági miniszternek a többi miniszterrel együtt kell kitalálnia, hogyan csökkentsék tovább a tárcák és a többi állami intézmény kiadásait. Tovább szorít a kormány a gyógyszerkasszán is: Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszternek február végéig kell kidolgoznia Matolcsy Györggyel egy javaslatot az idei és a jövő évi gyógyszertámogatások további csökkentésére. Pedig a 2012-es költségvetésben a Széll Kálmán-tervnek megfelelően már 83 milliárd forinttal csökkent a gyógyszerkassza a 2010-es előirányzathoz képest. Jövőre már az eredeti tervek szerint is 120 milliárd forinttal lenne kevesebb a gyógyszertámogatás, ami a 2010-esnek a harmada.

A kormány ezen felül beszerzési tilalmat rendel el a bútor-, autó-, informatikaieszköz- és telefonbeszerzésekre. A tilalom nem vonatkozik az európai uniós forrást tartalmazó előirányzatokra, a NATO-programokra, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs intézményi beruházásaira. A büdzsében ezen a soron egyébként 14,5 milliárd forint kiadás szerepel.

Németh Lászlónénak Matolcsy Györggyel és Pintér Sándorral közösen szintén február végéig kell megterveznie a BKV 2013-as támogatásának csökkentését. A fejlesztési miniszternek emellett március közepéig javaslatot kell letennie a kormány asztalára az elektronikus útdíj 2013. július 1-jei bevezetéséről.A Széll Kálmán-terv eredeti határideje 2013. január elseje volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik