Belföld

Megmenekült a több mint 100 éves fehérvári nagyböjti lepel

A mai napon, hamvazószerdán 18 órakor már láthatják az emberek a fehérvári püspöki székesegyházban.

A püspöki székesegyház nagyböjti leplét egy Hudeczek nevű festő készítette 1891-ben. A több mint 100 éves lepel az évenkénti használat során 2011-re kritikus állapotba került, megmentése nem tűrt halasztást.

A Belvárosi Egyházközség és az Egyházmegyei Hivatal Juhász István festő-restaurátor művészt bízta meg a 3,8 x 8 méteres lepel felújításával. A Magyar Nemzeti Galéria főrestaurátora kilenc hónap alatt állította vissza a ritka műtárgy eredeti szépségét.A munkához speciális eljárás kidolgozására volt szükség. Hogy a ritka történeti érték a következő száz évben is fennmaradjon, a restaurálás során állagmegőrzési kezelésben is részesült.

Hogy a munka mennyi pénzbe került, azt nem árulta el Mohai András, az egyházmegyei múzeum igazgatója. De azt megtudtuk, hogy tegnap, húshagyókedden felkerült mise után a főoltárra a felújított lepel, így ma, hamvazószerdán 18 órakor már láthatják az emberek a püspöki székesegyházban.

A középkorban a nagyböjt 5. vasárnapja vagy feketevasárnap alkalmából a teljes szentélyt takarták el olyan lepellel, amelyre Krisztus szenvedését festették. Ez a szokás maradt fenn a katolikus templomokban úgy, hogy nagyböjtben, hamvazószerda és húsvét nagyszombat között, többnyire violaszínű lepellel takarják le a főoltárokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik