Belföld

Hátrányos a tanműhelyekre a szakképzés módosítása

Bizonyos szakmák oktatásánál olyan alacsony a támogatás, hogy még az anyagköltségeket sem fedezi.

A Fejér megyei vállalkozók szerint a szakképzési törvény változása kedvezőtlen az általuk működtetett tanműhelyekre – mondta Dávid Lajos, a megyei kereskedelmi és iparkamara alelnöke szerdán sajtótájékoztatón, a kamara által rendezett fórumok tapasztalatait összegezve.

Dávid Lajos tájékoztatása szerint a rendezvényeken az érintett gazdálkodók elmondták: bár a törvény módosítása összességében kedvező, de néhány részterülete hátrányos számukra.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy bizonyos szakmákat, például a járműfényezést tanulók gyakorlati oktatásánál, olyan alacsony az elszámolható támogatás, hogy azt nem tudják kigazdálkodni, még az anyagköltségeit sem.

S miután az oktatók bérét és a tanműhely rezsiköltségét sem tudják már elszámolni a szakképzési hozzájárulás terhére, megszűnhetnek a tanulók gyakorlati képzését szolgáló műhelyek. Már példa is van rá, az év elején bezárt a Videoton tanműhelye – mondta Dávid Lajos.

A szakképzésben érintett vállalkozók szerint gondot okoz számukra az is, hogy megszűnt a hiányszakmák eddigi kiemelt támogatása, ami azzal a következménnyel járhat, hogy kevesebb diákot vonzanak  ezekre a szakmákra a szakképző iskolák, s nem lesz biztosított a munkaerő-piaci utánpótlás.

Ugyanakkor kedvező változásnak ítélték meg szakképzés változásai által érintettek, hogy az eddigiektől eltérően a gazdálkodó is felmondhatja a tanuló szerződését, ha arra az okot szolgáltat, a tanuló pedig már nem indoklás nélkül, hanem csakis indokoltan bonthatja fel a megállapodást.

A változások figyelembe vételével a tanulószerződéseket március 31-ig módisítaniuk kell a gazdálkodóknak és a tanulóknak, amihez szakmai segítséget kérhetnek a kamarától – hívta fel a figyelmet az alelnök.

A szakképzés változásai Fejér megyében 400 gazdálkodót és mintegy 1500 tanulószerződést érintenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik