Belföld

Tízezrek nem kaptak fizetést

A szociális foglalkoztatott fogyatékos emberek és a támogató szolgálatoknál dolgozók nem kaptak munkabért.

Semmilyen pályázati kifizetés nem indulhat el, mert hiányoznak a végrehajtási utasítások a múlt év végén elfogadott államháztartási törvényhez, ezért a szociális foglalkoztatott fogyatékos emberek és a támogató szolgálatoknál dolgozók sem kaptak fizetést – írja a Magyar Nemzet keddi számában idézve az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ) blogbejegyzését.

A szervezet arra figyelmeztet – olvasható a lapban -, hogy az év eleje óta több tízezer ember látja el munkáját – egyébként közfeladatot – teljesen ingyen: kíséri például a látássérült gyermeket iskolába, vagy szállítja rendszeresen orvoshoz az erre rászoruló értelmi fogyatékos embert.

Az ÉFOÉSZ ügyvezetője, Kovács Melinda a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, az országban 340 támogató szolgálat tevékenykedik eltérő, de minimum négy fős létszámmal. Az ügyvezető megjegyezte, hogy a szállításhoz elengedhetetlen benzin árának finanszírozása eddig is komoly nehézséget jelentett.

A Magyar Nemzetnek a szociális államtitkárság írásban azt a válaszolta, hogy a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságai három részletben már átutalták a támogató szolgálat, a közösségi ellátások, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, az utcai szociális munka és a krízisközpontok működési költségeit. A kifizetések a megkötött szerződések és a mellékleteik hiánytalanul történt megküldése után kezdődhetnek meg. Az államtitkárság a Magyar Nemzetnek adott válaszban nem tért ki a végrehajtási utasítások kérdésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik