Belföld

Neten nem tehető közzé adóslista

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint csak a helyben szokásos módokon lehet közzétenni a listát.

Interneten nem lehet közzétenni a helyi adósok listáját, azt csak a helyben szokásos módon, például a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján hozhatják nyilvánosságra – véli a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke.

Péterfalvi Attila közleményben szólította fel az önkormányzati adóhatóságokat, hogy az adóval tartozó magánszemélyek személyes adatait távolítsák el honlapjukról, és a jövőben is tartózkodjanak az internetes közzétételtől.

A hatóság elnöke arra is felhívta a jegyzők figyelmét, a “szerencsés megoldásnak” azt tartaná, ha a közzétételt megelőzően megfelelő türelmi időt biztosítanának az állampolgároknak arra, hogy tartozásukat –- annak esetleges átütemezését is lehetővé téve –- rendezhessék.

Legutóbb Miskolcon állították pellengérre az adósokat. Az önkormányzat feltette a borsodi megyeszélhely honlapjára a helyi adóval tartozók listáját. Egy városlakó már ezer forintos tartozással is bekerül az összesítésbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik