Belföld

Művészi bűneset az egyetemen

Kulturális oknyomozás a Széchenyin. Február 21-én Funtek Frigyes, a Győri Nemzeti Színház rendezője vendégeskedett a jogász hallgatóknál.

Az erőszakos bűnözés-speciális fakultáció keretében látogatott el a campusra a művész, hogy egy tavalyi darabja, az Equus kapcsán prezentálja a fiataloknak azt, mi lehet egy bűncselekmény hátterében, és, hogy hogyan zökkenthető vissza a helyes útra egy lelkileg sérült fiú élete. Hiszen az Equus éppen erről szól, egy 17 éves kamaszról, aki lovakat vakít meg.

A joghallgatók örömmel fogadták a teátrum rendezőjét, hiszen így a színház nyelvén is átélhették azt, amit a tananyag kapcsán a büntető törvényköny tár eléjük. Domokos Andrea, egyetemi adjunktus elmondta, hogy a dráma rá is komoly hatással volt, ezért tartotta fontosnak, hogy diákjai is megnézzék az elgondolkodtató történetet a színházban. „Évekkel ezelőtt Budapesten láttam először az Equust. Az előző évadban aztán a győri társulat tolmácsolásában is megnéztem, és minden elfogultság nélkül mondhatom, hogy Funtek Frigyes előadása sokkal mélyebben megérintett. A tanított tárgyal összefüggésben végül elhívtam a rendezőt az egyetemünkre, hogy a hallgatók ebben a formában is ismerkedjenek a bűnesetekkel” – mondta a tanárnő.

A hatás nem maradt el, a találkozó végén a hallgatók kérdésekkel záporozták Funtek Frigyest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik