Belföld

LMP: közel duplájára nőttek a kisvállalkozók terhei

24.hu
24.hu

2012. 02. 21. 15:36

A kormány intézkedései drasztikusan emelik a kisvállalkozók költségeit és adminisztrációs terheit - mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Scheiring Gábor.

Az LMP gazdasági kabinetjének vezetője úgy fogalmazott, hogy az emeléssel a vállalkozók a múlt héten szembesülhettek, mert február 12-ig kellett befizetni a januári járulékokat. Szavai szerint ekkor a vállalkozók tömegei tapasztalták azt, hogy havi harimncezer forinttal kell több járulékot fizetniük, ami például a minimálbéresek esetében hetvenezer forintot jelent.
A képviselő úgy fogalmazott, hogy az “adóegyszerűsítés és adócsökkentés kormányának mindezt a világ legbonyolultabb módján sikerült elérnie”. Felhívta a figyelmet, hogy a járulék alapja az alkalmazottaknál maga a minimálbér, az egyéni és társas vállalkozók esetében viszont megemelték a járulékalapot, így a nyugdíjjárulékot a minimálbér 112,5 százaléka, az egészségügyi járulékot viszont a minimálbér 150 százaléka után kell fizetni. Közlése szerint ezek hatására a vállalkozók járulékterhe közel duplájára nő – közölte.
Az LMP teljesen elhibázottnak tartja ezt a lépést, mert a minimálbérre bejelentett milliomosok eltitkolt jövedelmeit a havi plusz 30.000 forinttal nem lehet megfogni, a borsodi villanyszerelőt, a kistarcsai varrónőt vagy a pesti vízvezeték-szerelőt azonban mindez teljesen hazavágja – mondta az ellenzéki politikus. Hozzátette: ha havonta megduplázódik az adóteher, az nem segíti, hogy egyre többen váltsák ki igazolványukat és nézzenek saját megélhetés után.
Scheiring Gábor végül azt mondta, hogy ha a kormány célja az adócsalókkal szembeni fellépés, akkor a vagyonosodási vizsgálatokat kellene kibővíteni; erre azonban a kabinet nem hajlandó. Hozzátette, hogy emellett a kisvállalkozók érdekében igazságosabbá kellene tenni a közteherviselést és be kellene vezetni a többkulcsos jövedelemadót. Az elmaradott térségekben, illetve a képzetlenek körében járulékokat kellene csökkenteni, a pangó piacot pedig állami zöldberuházásokkal kellene élénkíteni – fűzte hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.