Belföld

Határon átnyúló szennyvízkezelési projekt zárult Mórahalmon

Uniós pályázatból korszerűsítette szennyvízkezelését szerbiai Ada és a Csongrád megyei Mórahalom.

Csaknem 1 millió 200 ezer euróból korszerűsítette szennyvízkezelését a szerbiai Ada és a Csongrád megyei Mórahalom.  Csányi László, a dél-alföldi település alpolgármestere elmondta: a közös pályázat során, Adán egy szennyvíztisztító üzem épült, míg Mórahalom csatornatisztító- és szippantó gépet szerzett be.

A projekt alapvető célja az volt, hogy megakadályozza a felszíni víz, talajvíz és a környezet szennyvíz által okozott szennyezését Ada és Mórahalom térségében. A csatornatisztító- és szippantó gép feladata a város kommunális csatornahálózatának tisztítása és karbantartása. Ez több mint ezer háztartást érint. A feladatot eddig bérgépekkel végezték a 100 százalékban csatornázott településen.

Szintén a projekt keretében egy modern biológiai szennyvíztisztító üzem épült Adán, amely az Ada és Mohol 3.000 fős lakossága, valamint intézményei által termelt szennyvizet tisztítja meg.

A 1.176.470 euró összköltségű pályázat vezető partnere Ada község volt, ahol csaknem 1 millió eurót használhattak fel, 85 százalékos uniós támogatás mellett. A Mórahalomra került csatornatisztító 120 ezer euróba került, az önrész 6 ezer 300 euró volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik