Belföld

Gyurcsány szerint elbukott a köztársaság

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor a rendszerváltás közmegegyezésével szembefordulva a köztársasági helyett mára olyan "ellen-Magyarországot" épített fel, amelynek egyik előképe Csurka István politikai programja és világlátása.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt miniszterelnök kedden tartotta évértékelő beszédét a budapesti Best Western Szállodában. Gyurcsány Ferenc egyebek között azt mondta, bő húsz éve a politikai közösség osztozott a társadalom szabadságvágyában, abban, hogy nyugatos, polgári Magyarországot, demokratikus parlamentarizmust akar. De a rendszerváltás tartópillérei összedőltek, és mára egy olyan “ellen-Magyarország” épült fel, amely bezárkózik, szabadság helyett rendet akar, fél a versenytől, Brüsszel helyett keleti autokratikus-despotikus rendszerekre tekintget, a szegénységet pedig nem átoknak, hanem bűnnek gondolja.

Orbán Viktor rendszerváltást akart és ez mára megtörtént, ám a köztársaságpártiak politikai és társadalmi kisebbségben vannak – mondta Gyurcsány, aki szerint a demokratikus ellenzék feladata nem egyszerűen a kormányváltás, hanem a többség meggyőzése.

Az új Magyarország a szegénységre nem átokként, hanem bűnként, szégyenként tekint, nem felemelni, hanem büntetni kívánja a szegényt, azt üzeni neki, nincs rád szükség – fogalmazott a politikus. “Nem lehet nem látni, hogy soha ilyen fájdalmas nem volt Magyarországon a szegénység szorítása, mint most” – mondta. Elismerte ugyanakkor, hogy az ő kormányzása idején is volt szegénység, de szerinte nagyon nem mindegy, hogy hogy tekintünk a problémára.


Fotók: Neményi Márton

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán rendszere illegitim, mert demokratikus választásokon sem lehet felhatalmazást nyerni nem demokratikus változásokra. A köztársaságpártiak feladata tehát az 1989-es eszmék felélesztése. Ezért le kell váltani mindazokat, akiket az új, egypárti alkotmány alapján neveztek ki. “Azért, mert a köztársaságra tett esküjük hamis, elfogadták, hogy nem a köztársaságot, hanem Orbán Viktor pártérdekeit fogják szolgálni” – mondta.

A volt kormányfő beszélt a cigányság kérdéséről is. Mint fogalmazott, “az átkozott nyomorúság és szegénység” gyakran vitatható utakra tereli őket, ami nagy konfliktusokat gerjeszt vidéken. Erről persze más egy budapesti szálloda termében öltönyben beszélni, mint megélni. A konfliktusok gyakran etnikai karaktert is nyernek “hol jogosan, hol nem, nehéz ezt megmondani”. Nem egy roma család töri össze magát egy jobb élet reményében, és ha ez így van, akkor nem lehet a cigányt a bűn jelzőjévé tenni. “Nem lehet engedni a radikálisnak becézett fasisztáknak, hogy cigányozzanak.”

Gyurcsány szerint a Fidesz a Jobbikkal parolázik, amit ő képtelen felfogni.

Szót ejtett a volt miniszterelnök az oktatásról is. Szerinte a szocialisták és liberálisok kormányai sokat tettek azért, hogy az oktatás színvonala hasonló legyen és nyitottá tegyék az egyetemeket. Az új rezsim viszont utálja a pedagógus és az iskola szabadságát, a gyerekek sokszínűségét és szabadságát”, ami riválist lát a szabad gyerekekben és a politikai rezsim “szolgálólányává” akarja tenni az iskolát. Ez a legnemzetietlenebb, amit Orbán tesz – fogalmazott.

Végezetül arra buzdította hallgatóságát, hogy akarjanak, merjenek szembenézni az ország problémáinak mélységeivel, és fogadják el, hogy legyőzni nem elsősorban Orbán Viktort kell, hanem meggyőzni Magyarország sok-sok polgárát, hogy ez egy élhető hely. “Mert ha nem, Magyarország elveszítheti magát” – zárta beszédét Gyurcsány Ferenc.

Fidesz: egy törpepárt vezére produkálta magát

Gyurcsány Ferenc tovább halad az őszödi úton. Az emberek világossá tették, hogy nem kérnek Gyurcsány Ferenc hazugságaiból, nagyotmondásaiból és korrupt barátaiból. A Gyurcsány-korszak szocialista kormányai tönkretették Magyarországot, így aztán nem véletlen, hogy Gyurcsány Ferenc ma már csak egy 3 százalékos törpepárt vezéreként produkálhatta magát – fogalmazott Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője.

Jobbik: legfeljebb beszélőn…

Gyurcsány Ferenc ma évértékelőt tartott. Ha Magyarországon valóban működne az elszámoltatás és a rendteremtés, akkor Gyurcsány Ferenc – lassan két évvel az állítólagos fülkeforradalom után – az egyik legbiztonságosabb börtönünk beszélőjén fejtette volna ki véleményét biztonsági kamerák kereszttüzében- véli Pörzse Sándor, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik