Belföld

Tárjuk szét a karunkat, ha szakad a jég

A kitartó mínuszok után, most enyhülést hozott az időjárás, ami hatással van a befagyott szabadvizekre is. A jég folyamatosan olvad, így a győri tavakra lépni is veszélyes.

Győrben az adyvárosi tározó tavak és a jéggé dermedt Marcal-tó, de természetesen a holt-ágak is nagy látogatottságnak örvendtek az elmúlt napokban. A jeges felületek akkor még szánkózásra és korcsolyázásra is alkalmasak voltak, most viszont már veszélyes a jégre merészkedni. A lehullott hómennyiség pedig további veszélyforrásnak számít, a fehér takaró alatt ugyanis nem látszik, hogy mennyire kásás a felület és hogy mit bír a jégpáncél. A befagyott állóvizek esetében a part közelében a jég vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben reped, törik. Ezért jégre lépés előtt mindig kontrollálni kell a fagyos felület vastagságát és szilárdságát, mondjuk egy bot segítségével. A szakértők viszont azt tanácsolják, hogy egyedül és az esti órákban semmiképpen se lopakodjunk a labilis rétegre.

Reccsen, és szakadunk

Ha már megtörtént a baj, és beszakadt alattunk a jégtakaró, akkor sem kell pánikba esnünk” – mondja Schreindler Ágnes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. „Azonnal tárjuk szét a karunkat és dőljünk előre, minden eszközzel gátoljuk meg, hogy a víz alá kerüljünk. Hacsak bereped a jég, akkor kisebb a gond, ebben az esetben hasaljunk a jégre, lehetőleg arccal a part felé, és lassú mozgással kússzunk a szárazföld felé” – hangsúlyozza a szakember.

Szerencsére utoljára 2010-ben riasztották a katasztrófavédőket ilyen téli balesethez, és reményeink szerint ez idén sem fog másként alakulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik