Belföld

Lassan olvad a Tisza jege – néhol másfél méter a folyót borító páncél

Az enyhébb időjárás még alig éreztette hatását a vízjárásban, a folyók medrének telítettsége továbbra is alacsony.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szombati tájékoztatása szerint a Tiszát kisebb megszakításokkal, helyenként torlódva még mindig 10-25 centiméteres álló jég borítja. A torlódásokban a becsült jégvastagság 40-60 centiméter, de helyenként eléri a másfél métert is.

A Duna magyarországi szakaszán a jég gyors ütemben vékonyodik, a jégzajlás minimálisra csökkent. A közös érdekeltségű szerb-horvát szakaszon is csökkent a jégzajlás, vékonyodott a jég, megszűntek a torlódások.
A mellékfolyók jéghelyzetében az elmúlt napokban nem volt lényeges változás, felszínüket továbbra is  15-30 centiméter vastagságú álló jég fedi.

A Dunán kedvezőbbre fordult jéghelyzet miatt az Országos Műszaki Irányító Törzs a szerb-horvát közös érdekeltségű folyószakaszon állomásozó négy jégtörő hajó közül az apatini kikötőben tartózkodó Széchenyi és Jégtörő VII. hajópárt szombaton visszarendelte magyarországi állomáshelyére.

A következő napokban várható enyhébb időjárás miatt előbb az alföldi területeken, majd az alacsonyabb hegyvidéki területeken is mérsékelt olvadásra lehet számítani, ennek hatására a vízfolyások egy részén kisebb vízszintemelkedés kezdődhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik