Belföld

Védelem alá került Újváros vagyongazdálkodási cége

Dunaújváros közgyűlése a Dunaújvárosi Vagyongazdálkodási Zrt. (DVG) tulajdonában lévő közműveket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagyonnak, míg az önkormányzati céget stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek nyilvánította csütörtökön, miután a CIB Bank Zrt. felszámolási eljárást kezdeményezett a vállalat ellen.

Németh Tünde, a polgármesteri hivatal szóvivője elmondta, a testület zárt ülésen alakította ki álláspontját. Utasították a DVG Zrt-t, hogy minden lehetséges jogi eszközt vegyen igénybe a felszámolás elkerülése érdekében, és ha a felszámolást elrendelik (ez még nem történt meg), akkor nyújtson be fellebbezést a felszámolást elrendelő végzés ellen.

A napirend előterjesztése szerint a felszámolás érinthet olyan vagyonelemeket is, amelyek kötelező önkormányzati feladatokat szolgálnak (ívóvízellátás, távhőszolgáltatás). Az e célra szolgáló közművek a DVG Zrt. tulajdonát képezik, de a felszámolás során e vagyonelemek is értékesíthetőkké válnak. Az értékesítés veszélyeztetheti az önkormányzati feladatellátást, különösen az ivóvíz-szolgáltatást.

A DVG Zrt. és a CIB Bank Zrt. 2003. május 6-án kötött 300 millió forintos folyószámlahitel-szerződést a DVG működéséhez szükséges forgóeszköz-szükséglet finanszírozására. A hitelszerződésnek több biztosítéka volt, a DVG minden bankszámláján azonnali beszedési megbízást engedélyezett a CIB javára. A bank 2011. január 27-én ajánlatot tett a pénzügyi gondokkal küzdő DVG-nek a folyószámlahitel kiváltására. A cég ezt nem fogadta el, javasolták a folyószámlahitel meghosszabbítását, ez idő alatt lehetőség lett volna a szerződés újratárgyalására. A CIB 2011. március 8-án fizetési felszólításban 253 milliós lejárt tőketartozás megfizetését követelte. A cég nem vitatta a tartozást, de közben más pénzintézetekkel tárgyalt a fennálló hitel átvállalására.    
Többszöri levélváltás után a bank 2011. július 4-én hozzájárult a lejárt tartozás részletekben történő megfizetéséhez. A pénzintézet 2011. december 13-án ismételt fizetési felszólítást küldött, erre a DVG nem adott választ.

A CIB felszámolási eljárást kezdeményező beadványa 2012. január 4-én érkezett meg a Székesfehérvári Törvényszékhez. Azt kérték a bíróságtól, hogy a DVG fizetésképtelenségét állapítsa meg, és felszámolását rendelje el. A DVG Zrt. érdemi védekezésként előadta, hogy a zálogszerződésekben rögzített fedezetek miatt a társaság nem fizetésképtelen, továbbá beszámítási kifogást terjesztettek elő.   
A felszámoló a csődtörvény alapján jogosult az adós által megkötött szerződéseket azonnali hatállyal felmondani. Ez érintheti a DVG-nek a távhőszolgáltatásra, illetve közműves ívóvízellátásra és szennyvíz-elvezetési szolgáltatások ellátására vonatkozó szerződéseit.

Az önkormányzatnak érdeke, hogy ne rendelje el a bíróság a felszámolási eljárást, vagy ha elrendeli, az minél később, lehetőleg 2012. július 1-je után következzen be, hiszen ekkor lép hatályba a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény, amely szerint a vízi közmű – ha az önálló ingatlannak minősül – kizárólag az államnak, a települési önkormányzatnak vagy a települési önkormányzatok társulásának tulajdonába tartozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik