Belföld

Újabb sarc a bölcsődésekre

Mostantól személyi térítési díjat kérhetnek a szülőktől a bölcsődék.

Izgulhatnak a Matolcsy György egykulcsos adója miatt már gyereket vállalt szülők, ha gyorsan el akarják foglalni az egymillió új munkahelyet. Ehhez ugyanis bölcsödébe kellene adniuk csemetéjüket. Most tekintsünk el attól az apró problémától, hogy nincs hely az intézményekben. Koncentráljunk a költségekre. Tavaly január óta már nem csak az étkezését kell kifizetnie a kicsik után a szülőnek, létezik rezsi-hozzájárulás is. Most azonban ennél több is lesz.

Nem nagy összeg

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvénymódosítás végére kis ajándék került az önkormányzatoknak. Mostantól a bölcsődékben a gondozásért is külön, úgynevezett személyi térítési díjat állapíthat meg a fenntartó. Ez persze nem lehet több mint a családban egy főre eső jövedelem 25 százaléka. Korábban Soltész Miklós szociális államtitkár azzal nyugtatott meg mindenkit, hogy “a szabályok nem azt jelentik, hogy óriási összegeket kell, befizessenek a szülők”.


De mi van ha mégis.

Tímea kisfia Bálint egy éve jár a XVII. kerületi bölcsödébe. Tímea most átlagban 12 ezer forintot fizet havonta. Ehhez hozzájön a pelenka, a papírzsepi meg persze a tisztasági csomag. Ezen kívül rendszeresen visznek be gyümölcsöt, vagy éppen játékokat. Tímea azt mondja, ezt a részét ők nem is számolják a költségeknek. Most azonban egy kicsit megijedt. A XVII. kerületi önkormányzat képviselőtestülete február 25-én dönti el, hogy mekkora lesz a fizetendő összeg. „A bölcsődei szülőin kiosztottak egy papírt, amin részletesen le kell írni, hogy hányan élünk egy családban, mennyi a jövedelem (fizetés, családi pótlék, segély, jutalom, stb.) valamint mindkét szülőnek jövedelemigazolást kell vinnie a munkahelyéről, mondván ez alapján számolják ki a havi térítési díj összege. Ha papíron nézzük, akkor mi a férjemmel jól keresünk. Papíron. Mert azt nem kell beleírni, hogy a devizahitelünk most éppen 160 ezer forint havonta. Ezt is alig tudjuk kifizetni.”

Akkor a maszek

Tímeáék gyors fejszámolással oda jutottak, hogy havonta akár 40 ezer forintra is nőhet a bölcsődei ellátása a kis Bálintnak. Most azon gondolkodnak, hogy ennyi pénzért magán bölcsödébe is írathatják a gyereket. „Egy privát bölcsődében nem huszonöten vannak egy csoportban, hanem csak heten. És úszni, lovagolni stb. viszik a gyereket vagy angolul tanulnak. Ez havi 50-60 ezer forint, de jobban megéri, mint 40 ezerért az állami bölcsi.”

Szinte mindenhol lesz

Volt olyan bölcsőde ahol szintén felmerült a költségtérítés bevezetése, de a vezető nem tudta megmondani mikortól szeretnének a gondozásért pénzt kérni. Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus szakszervezetének elnöke azt mondja, a rendelet szerint az önkormányzatok csak a költségvetésük elfogadása után vezethetik be az új díjat. Mindenesetre ők már körülnéztek az országban, hány önkormányzat kér majd pénzt. Az önkormányzati bölcsődék 35 százalékában már készítik elő a gondozási díj bevezetését, 54 százalékukban még nem döntöttek róla és alig 7 százaléka az intézményvezetőknek gondolja úgy, hogy nincs szükség plusz befizetésre.

A szocik csak akarták

A Budapest Intézet még az előző kormányzat megbízásából készített egy tanulmányt, amely a bölcsődei térítés megemelésével is foglalkozott. Az iromány azt javasolta akkor a döntéshozóknak, hogy az önkormányzati bölcsődék az akkori gyes összegével egyenértékű, 28 500 forintos térítési díjat szedjenek a szülőktől. Ebből többek között a Fidesz tiltakozása miatt  nem lett semmi.

Van ahol jó

A XIII. kerületben jelenleg egyáltalán nem kell a bölcsődéért fizetni. Az itt lakó gyermekes szülők tehát szerencsés helyzetben vannak. Az olyan településeken ahol egyesített óvoda-bölcsőde működik, szintén nem kell újabb költségektől tartani, mert a törvény nekik nem engedi a gondozási díj bevezetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik