Belföld

Több százezret buknak a képviselők

A budapesti kórházak állami kézbe adása jelentősen csökkenti a fővárosi önkormányzat képviselőinek jövedelmét.

Eddig hallgatólagos megállapodás volt arról, hogy a fővárosi kórházak tulajdonosi felügyelőtanácsi (ft) tagságával járó havi 200–500 ezer forintos tiszteletdíjjal egészítik ki az önkormányzati képviselők 113 és 216 ezer forint között mozgó fizetését. A kórházak államosításával azonban az ft-tagságokkal vagy -elnökséggel járó pluszjövedelem megszűnt, de egyes képviselők más fővárosi tulajdonú cégek felügyelőtanácsaiban továbbra is ott vannak – írja a Népszabadság.

A lap rendelkezésére bocsátott listából kiderül, hogy az összes képviselő tagja vagy elnöke volt valamely fővárosi tulajdonú kórház felügyelőtanácsának. Többségében nem is csak egynek, hanem átlagosan kettőnek-háromnak. Ebből a legtöbb pluszjövedelmet, több mint havi 500 ezer forintot három fideszes képviselő húzta: Orbán Gyöngyi és Ughy Attila havi 555 ezret, Szentkirályi Alexandra Éva pedig 522 ezret. Négyszázezres kiegészítő jövedelme volt az ft-tagságból a szocialista Havas Szófiának és Horváth Csabának, valamint a fideszes Nagy Istvánnak.

A többiek átlagosan háromszázezer forintot kaptak havonta, köztük a fideszes Rogán Antal és Pokorni Zoltán 330 ezret, a szintén kormánypárti Wintermantel Zsolt 358 ezret, a szocialista Tüttő Kata 370 ezret, az LMP-s Hanzély Ákos 310 ezret, a jobbikos Czeglédi János 330 ezret.

Ez valójában „bujtatott” fizetéskiegészítés volt a képviselőknek. Ezt bizonyítja, hogy az egyik fővárosi kórház internetes oldalán az olvasható: a tulajdonosi felügyelőtanács az „üléseit szükség szerint, általában évente 4-5 alkalommal tartja”, tehát „jó esetben” minden második hónapban volt egy tanácskozás.

A Népszabadság megkérdezett több képviselőt is, akik azt mondták, hogy általában egy hónapban egy ilyen ülésre kellett elmenniük. A képviselőknek innen járó tiszteletdíjat egyébként nem a kórházak, hanem a fővárosi önkormányzat fizette, mértékét pedig az adott intézmény főigazgatója mindenkori havi fizetésének meghatározott százalékához – ft-elnök esetében 15, a tagoknál 10 – kötötték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik