Belföld

Pár kivételével bezárnak a balatoni koripályák

A tónál a felmelegedés és a havazás tönkretette a jégpályák minőségét. A fonyódi, a balatonfüredi és a siófoki pálya még nyitva van és az üzemeltetők bíznak abban, hogy hétvégén is fogadni tudják a sportolni vágyókat.

Kapcsolódó cikkek

Mint azt Győrffy Árpád, a balatoni jégpályákról információkat közlő Balatontipp.hu oldal szerkesztője az MTI-nek pénteken elmondta, a jég vastagsága sok helyen még mindig megfelelő lenne, de a szilárdsága és a minősége jelentősen romlott. Különösen veszélyesek lehetnek a hóval fedett részek, mert ott megbecsülni sem lehet a jég állapotát és teherbíró képességét.

Fonyódon a kijelölt pályán pénteken még nem akadályozta a korcsolyázást a kialakult vékony hólepel. A jég – ha az időjárás nem hoz jelentős változást – várhatóan jó minőségű és használható marad vasárnap estig.

Balatonfüreden az Esterházy-strandon az elmúlt napokban csökkent a korcsolyázásra használható terület nagysága a jég mozgása miatt, de még mindig van olyan rész, ahol elegendő, jó minőségű és folyamatosan tisztított jég várja a sportolni vágyókat. Itt is bíznak abban, hogy szombaton és vasárnap is ki tudnak nyitni, de ezt még befolyásolhatja a térség időjárása.

Siófokon pénteken 20 centiméteres jégvastagságot mértek a kijelölt korcsolyapályán, amelyet folyamatosan takarítanak. Szombaton is tervezik a jégpálya megnyitását, egyben mindenkit figyelmeztetnek arra – amire a többi jégpályán is -, hogy csak a kijelölt, letisztított területet használják a jégre merészkedők, mert a hóval fedett részek veszélyesek.

A tihanyi Belső-tavon korcsolyázókra felügyelő Vízmentők Magyarországi Szakszolgálatának munkatársai már csütörtökön úgy döntöttek, hogy megszüntetik a pályát, mert a hókásás tetejű jég már nem eléggé biztonságos és nem is igazán alkalmas a sportolásra. Több más partszakaszhoz hasonlóan Balatonfűzfőn a Föveny strandon is nagyon leromlott a jég minősége. A jeget helyenként vastagon fedő latyakos hó mellett a rianások, repedések mentén feltörő víz is gondot okoz, ezért nem ajánlják a használatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik