Belföld

Nem jók a közgazdász-keretszámok az Akadémia szerint

Az MTA Közgazdaságtudományi Bizottsága diszkriminatívnak tartja a felsőoktatás átszervezése keretében történő, a közgazdászképzést érintő döntéseket.

A testület azt kéri, hogy “a más szakterületen be nem töltött támogatott helyek átcsoportosításával a kormányzat a károkat már az idei felvételi eljárásban is mérsékelje” – olvasható a testület állásfoglalásában, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez.

A bizottság emellett a felsőoktatás egészét súlyosan érintő döntések újragondolását javasolja a felsőoktatási intézmények és az MTA illetékes bizottságai bevonásával.

Az összegzésben kiemelték, hogy “a közgazdász végzettségűek kiemelkedő elhelyezkedési esélyeit figyelembe véve a munkaerőpiac visszajelzései semmiképpen nem indokolják a képzés keretszámainak drasztikus és előkészítetlen csökkentését”. A társadalmi mobilitást akadályozza, és ezzel a társadalom egészére nézve káros, hogyha a társadalomtudományi képzések, azon belül a közgazdászképzés hátrányos megkülönböztetésével jelentősen korlátozzák a szegényebb családi hátterű fiatalok hozzáférését ezekhez a szakmákhoz – fejtették ki.

A bizottság szerint nem ismertek, ezért önkényesnek tűnnek a 250 megmaradt hely felsőoktatási intézmények közötti elosztásának szempontjai. Mint hozzátették, a drasztikusan lecsökkentett keretszámok közzététele a felsőoktatási jelentkezés határidejét megelőző napokban lehetetlenné tette az egyetemek, a főiskolák és a jelentkezők felkészülését és alkalmazkodását az új helyzethez.

Kitértek arra is, hogy a felsőoktatást sújtó óriási mértékű költségvetési finanszírozáscsökkentés veszélyezteti a felsőoktatási rendszer (ezen belül a közgazdászképzés) megfelelő színvonalú fenntarthatóságát, amelyet az is súlyosbít, hogy megszűnt a felsőoktatási intézmények hozzáférése a szakképzési hozzájáruláshoz és az innovációs járulékhoz.

A finanszírozási rendszer továbbra is fennálló bizonytalanságai miatt pontosan nem előre jelezhető, ám félő, hogy a támogatott hallgatói létszám csökkenése olyan forráscsökkenéssel jár az érintett szakterületeken, amely visszaveti a közgazdasági karokon folyó tudományos kutatómunkát. A már január 1-jétől csökkenő állami támogatás nehézséget okoz a kifutó évfolyamok oktatási programjának finanszírozásában is – jegyezték meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik