Belföld

Moldova a virágüzletekért aggódik

Orbán már '89-ben csődözött, pár évvel később szárnyas ajtók repültek, manapság államcsőd a trendi. Csőddumagyűjtemény.

Azt a csődtömeget, amit a politikai hatalom birtokosai felhalmoztak nekünk, nemcsak fiatalként, hanem apaként és nagyapaként is vállunkon kell majd hordoznunk. Orbán Viktor Fidesz-politikus (Fidesz Press, 1989. március 21.)

 

Szomorú az ár: csőddel születik a demokrácia. Konrád György író (HVG, 1991. január 26.)

 

A nyomort, a gazdasági csődöt először a virágüzletek érzik meg, aztán az irodalom. Moldova György író (Élet és Irodalom, 1992. május 1.)

Az Antall-kormány felelőssége abban van, hogy az előző, az MSZMP-kormánytól átvett csődtömeget nem tudta menedzselni. Orbán Viktor Fidesz-politikus (Délmagyarország, 1993. május 21.)

 

A csődbe jutott cégnél már a szárnyasajtó (sic!) is attól fél, hogy repülni fog. Kopiás Sándor szolnoki tanár (Jászkun Krónika, 1995. január 28.)

 

Decembertől tizenkét százalékkal drágul a tégla. Csődbe megy a rendőrség. Szilvás István egri újságíró (Heves Megyei Hírlap, 2000. november 25.)


Válságmenedzseri szerepet vállalt 2004 augusztusában, hogy 2006-ban ne csődbiztosként kelljen debütálnia. Debreczeni József közíró Gyurcsány Ferencről (Magyar Hírlap, 2005. január 17.)

 

Magyarország gyakorlatilag csődben van. Orbán Viktor Fidesz-politikus (168 Óra Online, 2009. március 6.)

 

Már eddig is csak az európai uniós tagságnak köszönhettük, hogy még nem mentünk csődbe. Heim Péter közgazdász (Menedzser Fórum.hu, 2009. március 10.)

 

Bajnai a Gyurcsány-kormány csődgondnokaként cselekedett. Galló Béla politológus (Népszabadság, 2010. május 17.)


Fotó: MTI / Soós Lajos

A csőd szélén tántorog az ország és a honvédelmi minisztérium. Hende Csaba honvédelmi miniszter (Vas Népe, 2010. június 2.)

 

Az ország 2010-ben lényegében csődbe ment, csak az IMF lélegeztetőgépe mentette meg. Kósa Lajos Fidesz-politikus (FN24.hu, 2011. november 3.)

 

Másfél év alatt sikerült a csőd közelébe juttatni egy kezelhető állapotban átvett országot. Mesterházy Attila szocialista politikus az Orbán-kormányról (Népszava, 2011. november 19.)


A kudarc tapintható közelségbe került. Orbán a gazdasági és a kommunikációs csőd közül választhat. Tóta W. Árpád újságíró (HVG Online, 2011. november 25.)

 

Az IMF-fel aláírandó készenléti hitel ma az egyetlen reális módja a csőd elkerülésének. Bajnai Gordon volt miniszterelnök (Haza és Haladás.blog.hu, 2012. január 9.)


Fotó: Kummer János

Nem ördögtől való gondolat, hogy régóta esedékes fogyókúránkat az államcsődhöz igazítsuk. Karcagi László újságíró (Vasárnapi Hírek, 2012. január 22.)

 

Csődnek nevezem azt a társadalmi állapotot, amikor egyszerre több kulcsfontosságú alrendszer is működésképtelenné válik. Csepeli György szociálpszichológus (Népszabadság, 2012. január 25.)

 

Sikerült a kormánynak nem egészen két év alatt eljuttatni az országot a fizetésképtelenség, vagyis az államcsőd határára. Petschnig Mária Zita közgazdász (Fejér Megyei Hírlap, 2012. január 30.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik