Belföld

Szegeden is lesz Frankofón Filmnapok

Tizenegy frankofón ország 23 filmje lesz látható Budapesten a 2. Frankofón Filmnapokon, amelyet február 23. és március 2. között rendeznek meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A filmnapokat követően a francia kötődésű alkotások mustrájának 8 filmjét öt vidéki nagyvárosban is vetíteni fogják március 2. és március 31. között – hangzott el a rendezvényt ismertető sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
Julien Couzy, a budapesti Francia Intézet igazgatóhelyettese elmondta: a belga, bolgár, Burkina Faso-i, egyiptomi, kanadai, libanoni, marokkói, román, svájci és tunéziai filmeket felvonultató rendezvény célja, hogy bemutassák a frankofón filmművészet gazdagságát a legkülönfélébb filmes műfajokon és a legtehetségesebb filmrendezők alkotásain keresztül.
Az igazgatóhelyettes megjegyezte, frankofónia alatt azon országok közösségét értik, amelyek a francia nyelvet is használják a mindennapokban. Julien Couzy második alkalommal megrendezendő filmnapok újdonságaként említette, hogy az idén először Szegeden, Pécsett, Szolnokon, Miskolcon, Debrecenben is tartanak vetítéseket.       Az igazgatóhelyettes kitért arra is, hogy az idei mustra „ambiciózusabb” a tavalyinál, hiszen többnyire új alkotásokat láthat a magyar közönség. A programot ismertetve elmondta: a mustrán meghatározó szerepet kapnak a dokumentumfilmek. Külön szekció foglalkozik például a 2011-es arab tavasszal egy tunéziai és hat egyiptomi filmen keresztül. A Különleges vetítések elnevezésű szekció keretében az Esti mesék című francia animációs filmet és egy meglepetésfilmet láthat a közönség.     Rosemonde Roussey, az intézet audiovizuális referense elmondta, a válogatás egyik fontos szempontja volt, hogy a vetítendő filmek nemzetközi fesztiválokra is beválogatott, friss alkotások legyenek. Ilyen lesz például a fesztivál nyitófilmje, az És most merre? című libanoni vígjáték, amely 2011-ben a torontói és a namuri fesztivál közönségdíját nyerte el, vagy a Polisse című francia rendőrdráma, amely Cannes-ban elnyerte a zsűri díját.     A referens megjegyezte, hogy a filmnapok keretében több premiert tartanak: vetítik a The Artist – A némafilmes című francia-belga drámát, továbbá a már említett Polisse mellett magyar forgalmazásba kerül a Bordélyház című, Bertrand Bonello rendezte francia filmdráma és a Legszebb dolog című francia vígjáték. Ez utóbbit Rémi Bezancon rendezte. Az alkotó – aki 2010-ben a Titanic Filmfesztivál vendége volt – a filmnapok keretében újra Magyarországra látogat.     A fesztivál vendége lesz továbbá Lina Ben Mhenni tunéziai „cyberforradalmár”, újságíró, egyetemi tanár, aki a tunéziai felkelés idején szerzett világhírnevet blogbejegyzéseivel. Elhangzott: ő a tunéziai forradalomról szóló, Többé már nem félünk című dokumentumfilm egyik főszereplője. Szintén Budapestre érkezik Khaled Youssef egyiptomi forgatókönyvíró és rendező, akinek öt filmjét tűzi műsorra a fesztivál.     Rosemonde Roussey a kínálatból kiemelte a többi között a Bayriri, a haza című Burkina Faso-i filmdrámát, amely az elefántcsontparti etnikai konfliktusok áldozatainak állít emléket, a Kapás van! című francia vígjátékot, valamint Az eladó című kanadai filmdrámát.     A filmeket többnyire magyar felirattal vetítik, de 11 alkotás hangalámondással lesz látható – tette hozzá a referens, aki kiemelte, hogy a részletes program a www.franciaintezet.hu oldalon, illetve a Pesti Est különszámában érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik