Belföld

Schiffer: Istenem, van ilyen

Olyan szlengek hagyják el a száját, mint cinkelés, rugózás, haverkodás, ufó. És még azt is elárulja, megfordult a fejében, hogy "adjon az istennel" köszönt egy szebbjövős jobbikost. Úgy tetszik, jót tett neki januári lemondása a frakcióvezetésről. Nagyinterjú.

Mi volt az első szava új padtársához, a jobbikos Novák Elődhöz?

A napszaknak megfelelően köszöntöttem a képviselő urat. Bár az is megfordult a fejemben, hogy adjon az istennel üdvözlöm… Viccelek.


Fotók: Neményi Márton

Ha kisebb a felelősség, könnyen mókázik az ember.

Kínomban mondok ilyeneket. A sajtó egy része folyamatosan cinkelt amiatt, hogy szóba állok jobbikosokkal. Sokáig szórakoztatott a dolog, de egy ideje képtelen vagyok legyinteni erre az elvetemültségre. Pedig folyton elmondjuk, hogy a parlamentben rendre helyre rakjuk a rasszista, homofób kiszólásokat, meg hogy Zagyva Gyula ellen kizárólag az LMP által kezdeményezett eljárás van folyamatban. Mit rugóztak azon a fotón is, amin egy jobbikos napernyő alatt állok!

Ott állt, nem?

De. És egy kirakós játékban történelmi Magyarországot állítottam össze. Valóban felháborító…. A szocialistáktól nem független szócsövek viszont azt nyomták, hogy lám, itt ez a Schiffer, aki nem hajlandó közösködni a demokratikus erőkkel, a nácikkal bezzeg haverkodik. Sajnos egy idő után a nyilvánosságban is hat ez a primitív sulykolás.

Mi az LMP-s taktika Jobbik-ügyben?

Következetesen elutasítjuk a rasszista, homofób megnyilvánulásokat. Másfelől világossá tesszük, hogy kontraproduktívnak tartjuk a doktriner chartás attitűdöt, amelyik ugyanúgy kufárkodik az antifasizmussal, mint az úgynevezett jobboldal a nemzeti érzéssel. Tetszik, nem tetszik, a Jobbik szavazói azt érzékelik: egyedül az ő pártjuk hoz fel az elmúlt húsz évben tabunak számító témákat. És most nem is a roma-nemroma együttélésre gondolok.

Hanem?

Hanem például arra, hogy aki bírálni merészelte a rendszerváltás utáni zabolátlan privatizációt, a külföldi tőkevonzó-képesség mindenekfelettiségét, azonnal megkapta előbb a kommunista, később a csurkista, populista, fasiszta jelzőt. Ez a mentalitás szülte a Jobbikot.

Mi lesz most önnel? Mi a frakcióvezetés időszakát követő új Schiffer-pozíció?

Maradtam parlamenti képviselő.

De immár nem ön irányítja a képviselőcsoportot.

Istenem, van ilyen.

Kevesebbet szólal majd föl?

Fogalmam sincs. Le kell ülepedjenek bennem a dolgok.

Titulus nélkül maradhat megmondóember?

Százfős frakcióban lemondani és beülni hátra, na, az valóban klímaváltozás. De mi összesen tizenöten vagyunk, ráadásul nem egyformán médiaképesek, így még a halk szavúak is frontvonalba kényszerülnek néha. Nem leszek tétlenségre kárhoztatva.


“Ha maradok, a személyemen keresztül szétlövik az LMP-t”

Frakciótársai mihez kezdenének önnel?

Szeretnék, ha nem tűnnék el.

Ahhoz mit szól, hogy a nyilvánosság előtt is hisztiként értékelték a lemondását?

Tudomásul veszem.

Megbánta, hogy visszaadta a frakcióvezetést?

Nem.

Most sem teljesen világos, miért tette.

Komoly stratégiai vita zajlott: én amellett érveltem, már most deklarálni kell, hogy szó nem lehet egyetlen parlamenti párttal sem intézményesített választási együttműködésről, más meg amellett, hogy nem szükséges ezt kimondani.

És?

Szerintem egy frakcióban nem fordulhat elő, hogy egy ilyen súlyú kérdésben a vezető képvisel valamit, s közben a frakció számos tagja ezzel nem tud azonosulni. Le kellett vonnom a személyi konzekvenciát.

Akkora véleménykülönbség ez, hogy le kellett mondani miatta?

Nem akarom dramatizálni, és néhány megjelent hírrel ellentétben senki sem az önálló politizálás ellen beszélt, de a parlamentbe jutás óta mégiscsak ez a legjelentősebb dilemmánk.

Ezek szerint eztán, ha beesik egy megosztó ügy, azonnal távozik az aktuális frakcióvezető, hiszen lesz, aki nem azt gondolja, amit ő. Ez hülyeség.

Nevezze, aminek akarja. Természetesen máskor is volt már olyan, hogy kisebbségbe szorultam, például a kisebbségek parlamenti képviseletével kapcsolatos álláspontunknál, és ez természetes is. Csakhogy vitapont és vitapont között akadnak minőségi különbségek. Nyugati demokráciában egy miniszterelnök akkor is távozik, ha lényeges kérdésben a kormánypárt képviselőcsoportja kifarol mögüle.


“Leverte nálam a biztosítékot a szőnyeg alá söpört, kibeszéletlen, személyes jellegű konfliktusok sora”

A lemondása után kongresszust tartott az LMP, ahol a küldöttek az ön álláspontját emelték pártakarattá. Vagyis, ha néhány napig bírja még a nyomást, magától elsimult volna a konfliktus.

Úgy sem jó. Ha maradok, a személyemen keresztül szétlövik az LMP-t.

Nem értem.

Tavaly nyár óta koncentrált támadás zúdult rám az előző kormányoldalhoz kötődő médiából, mondván egyedüli gátja vagyok az ellenzék demokratikus összeborulásának. Ha a kongresszusi döntés után én állok ki azzal, hogy bojkottáljuk a kerekasztalt, keresztre feszítenek.

Jávor is ezzel állt ki. Őt nem feszítik meg?

Őt nem. Történelmileg úgy alakult, hogy az elmúlt két évben túlreprezentálódtam a médiában, én lettem az LMP első számú arca, és mindenki tudta, az én lekaraktergyilkolásommal elkoptatható a párt. Most új helyzet állt elő. Mindemellett nem állítom, hogy nem lehet igazsága annak, aki az úgymond elhamarkodottság miatt kritizál. Tény, hogy megállás nélkül toltam végig az elmúlt négy évet, és a teljesítőképességem határára érkeztem. Leverte nálam a biztosítékot a szőnyeg alá söpört, kibeszéletlen, személyes jellegű konfliktusok sora. Kritikus helyzetben kell érezze az ember a belső egységet ahhoz, hogy a frontvonalban hadakozzon. Én ezt év elején nem éreztem.

Ön állítólag nemcsak mondta, de hitte is, hogy az LMP 2014-ben képes lesz önállóan megnyerni a választásokat.

Így igaz.

Ma is ilyen optimista?

Sportszerűtlen most ilyen kérdést feltenni.

Szóval?

Kell egy-két hónap, hogy ez a kérdés is leülepedjék bennem… Mondhatnám, hogy mit sem változott a meggyőződésem.

Mondja, kérem.

Úgysem hinné. Ha az ember átesik egy ilyen krízisen, nyilván a korábbinál kisebb vehemenciával hirdeti a teljes siker lehetőségét. Ettől függetlenül tény: fogyóban a Fidesz bizalmi tartaléka a társadalomban, a 2010-es 2,7 millió szavazójából talán csupán másfél millió marad. Csakhogy egy a szocik által meghatározott választási koalíció – akár Bajnaival, akár nélküle – minimális eséllyel bírja leváltani Orbánt. Van még szerintem a lassan szavazatmaximumát elérő Jobbik és az LMP. Elvileg hatalmasat nyerhetünk 2014-ben. Ma is simán ellátok kétmillió szavazóig.


“Nem egyik vagy másik párt az LMP első számú ellenfele, hanem az állampolgári apátia”

Mitől állnának önök mögé? Egy-két város központi kocsmájától eltekintve a magyar vidék nem látott eleven elempést.

Meg kell mutatnunk magunkat mindenütt, hiszen csak úgy törhetünk át, ha meggyőzzük a helyi közéletek mérvadó figuráit. Azokat, akik a mai napig távol tartották magukat a Fidesztől és a szocialistáktól is. 2010-hez képest egymillió szavazónak kellene átvándorolnia erre az oldalra a Fidesz-Jobbik világból. Nem egyik vagy másik párt az LMP első számú ellenfele, hanem az állampolgári apátia. Szinte mindenki az egyéni túlélés lehetőségét keresi, a helyben befolyásos emberek nem vállalnak közéleti kockázatot. Így nehéz. Vért izzadtunk a 2010-es jelöltállításunknál. Egy dunántúli kisvárosi aktivistánk, ügyvéd, kihátrált a jelöltségből, mondván, ha pártpolitizál, elveszíti a klientúráját. Ez nekem, a pesti ügyvédnek ufó. Teljesen más világ. Hasonló a helyzet a szervezeten belül is: a tagság elégedetlenkedik, de aki képes volna, mondjuk, Scheiring Gáborral vitatkozni, az inkább az egyetemi karrierjét építgeti, esze ágában nincs pozíciót vállalni a pártban.

Az világos, hogy a 2014-es mandátumok kiosztásáig az LMP nem egyezkedik. És aztán?

Azt akkor és ott kell majd mérlegelni. De addig nem lehet stratégiánk a valaki melletti társutasság. Megjegyzem, a 2014 utáni koalíciós latolgatásokat mindig időszerűtlennek neveztem.

Mi van, ha a Fidesz győz, de kisebbségben marad, s azzal hívja fel Orbán az LMP frakcióvezetőjét, legyen az bárki is akkor, hogy „vagy bejöttök mellém a koalícióba, vagy a Jobbikkal leszek kénytelen boltolni”?

A minap elfogadott választási rendszerben, aki győz, vélhetően többséget szerez.

A rendszer néhány héttel a választás előtt is átrajzolható, mondjuk egyfordulósról kétfordulósra, láttunk ilyesmit például Berlusconinál. Szóval mit válaszolna egy fönti tartalmú Orbán-telefonra?

Ma erre a kérdésre nem lehet felelősen válaszolni. De hangsúlyozom: egyezkedni a választások lezárultáig tilos.

Amúgy tervezi, hogy egyszer visszatér a frakció élére?

Nem gondolkodom ilyenen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik