Belföld

Keresztet állítanak Fehérváron a katyńi áldozatok emlékére

P. Horváth Ágnes

2012. 02. 16. 16:10

Horváth János székesfehérvári képzőművész fából készült alkotása a Jávor Ottó téren kap helyet, a tervek szerint március 24-én, a Magyar-Lengyel Barátság Napját követő napon  avatják fel – hangzott el a kezdeményezést ismertető sajtótájékoztatón, csütörtökön.

A kezdeményezést a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség indította útjára, Székesfehérvár Önkormányzata pedig támogatta

A katyńi mészárlás néven ismertté vált tömeggyilkosságot 1940 tavaszán, titokban követték el Sztálin parancsára. Az orosz csapatok csaknem 22 ezer szovjet hadifogolytáborokban raboskodó lengyel katonatisztet, rendőrt és értelmiségi civilt végeztek ki a Katyń melletti erdőkben, maradványaikat pedig tömegsírokba rejtették.

A lengyel és a magyar népet ezeréves hagyományokra épülő barátság, mély rokonszenv köti össze. Ezért tartottuk fontosnak, hogy erkölcsileg és anyagilag támogassuk az emlékkereszt felállítását. A közgyűlés döntésének értelmében a város 125.000 forint hozzájárulást biztosít a kiadások finanszírozására – közölte a sajtótájékoztatón Székesfehérvár alpolgármestere. Róth Péter elmondta: a korábbi tervek szerint a keresztet már tavaly felállították volna, ám a helyszín kiválasztása miatt 2012-re halasztották a döntést.

Ugyancsak a lengyel – magyar barátság és a közös emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet Bobory Zoltán, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke. A lengyel nép számára ugyanolyan, soha ki nem heverhető trauma a katyńi erdőben meggyilkolt katonatisztek elvesztése, mint nekünk a 2. magyar hadsereg megsemmisülése- mondta.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.