Belföld

Keresztet állítanak Fehérváron a katyńi áldozatok emlékére

Horváth János székesfehérvári képzőművész fából készült alkotása a Jávor Ottó téren kap helyet, a tervek szerint március 24-én, a Magyar-Lengyel Barátság Napját követő napon  avatják fel – hangzott el a kezdeményezést ismertető sajtótájékoztatón, csütörtökön.

A kezdeményezést a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség indította útjára, Székesfehérvár Önkormányzata pedig támogatta

A katyńi mészárlás néven ismertté vált tömeggyilkosságot 1940 tavaszán, titokban követték el Sztálin parancsára. Az orosz csapatok csaknem 22 ezer szovjet hadifogolytáborokban raboskodó lengyel katonatisztet, rendőrt és értelmiségi civilt végeztek ki a Katyń melletti erdőkben, maradványaikat pedig tömegsírokba rejtették.

A lengyel és a magyar népet ezeréves hagyományokra épülő barátság, mély rokonszenv köti össze. Ezért tartottuk fontosnak, hogy erkölcsileg és anyagilag támogassuk az emlékkereszt felállítását. A közgyűlés döntésének értelmében a város 125.000 forint hozzájárulást biztosít a kiadások finanszírozására – közölte a sajtótájékoztatón Székesfehérvár alpolgármestere. Róth Péter elmondta: a korábbi tervek szerint a keresztet már tavaly felállították volna, ám a helyszín kiválasztása miatt 2012-re halasztották a döntést.

Ugyancsak a lengyel – magyar barátság és a közös emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet Bobory Zoltán, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke. A lengyel nép számára ugyanolyan, soha ki nem heverhető trauma a katyńi erdőben meggyilkolt katonatisztek elvesztése, mint nekünk a 2. magyar hadsereg megsemmisülése- mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik