Belföld

Képviselők szerkesztik a Gárdonyiak Lapját

A helyi lap főszerkesztője pedig a fideszes polgármester.

Új helyi lappal gazdagodott Gárdony városa. A Gárdonyiak Lapja első száma az önkormányzat szerkesztésében, kiadásában látott napvilágot. Gárdony város – Agárd, Dinnyés, Gárdony – lakosai közel két évtizede olvashatják a helyi újságot, ami eddig már legkevesebb öt címen jelent meg- írja a V-tó.info.

A város önkormányzata megpályáztatta az újság készítését, amire öt pályamunka érkezett, de a képviselők egyik mellett sem tudtak a szükséges többséggel dönteni. Ezért a 3700 példányban megjelenő ingyenes havilapot a képviselő-testület döntése értelmében saját szerkesztésben és kiadással készítik a jövőben. A szerkesztés feladatát az önkormányzat Idegenforgalmi, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottsága kapta meg- olvasható a lapban.

A Fehérvár24 információja szerint a gárdonyi helyi lap húsz éves történetében egyszer fordult elő, hogy nem újságírók szerkesztették. Klausz Gábor, a nemrég elhunyt alpolgármester akkor még képviselőként írta egy ideig az újságot.

Legutóbb, tavaly februártól a Népszabadság két újságírója szerkesztette a lapot. Az ő megbízatásuk lejárt december 31-én. Információnk szerint már korábban is volt szó arról, hogy az önkormányzat maga szerkeszti majd a lapot, ám decemberben mégis pályázatot írtak ki.

Csordás Lajostól, az egyik korábbi szerkesztőtől megtudtuk: ők is pályáztak. A januári számra még kaptak megbízást, aztán úgy tudták meg, hogy nincs rájuk szükség, hogy a január végi képviselő-testületi ülésre érdeklődtek, menjenek-e, és azt a választ kapták, hogy ne. / A lapban a testületi ülésekről készült összefoglaló rendszeresen megjelenik./

Megkérdeztük a bizottság tagját, Erdei Péterné alpolgármestert, hogy szerinte a feladatot a bizottsági tagok maradéktalanul el tudják-e látni. Erdei Péterné elmondta: van szakember a bizottság külsős tagjai között. Az önkormányzati lapnak a célja a tájékoztatás, nem a Nők Lapjával szeretnének rivalizálni, hanem a saját döntéseikről beszámolni, ennek tökéletesen eleget tudnak tenni.

Úgy tudjuk a bizottság két külsős tagja közül egy a helyi pálinkafőző PR munaktársa volt.

Erdei Péterné hangsúlyozta: nagyszerű pályázatok érkeztek, de a bőség zavarába kerültek, ezért nem kapta meg egyik sem a megfelelő számú szavazatot. Egy lap már megjelent, szerinte jól sikerült.

A korábbi és új kiadványok ismerője, a helyi internetes újság – a V-tó.info -szerkesztője ezt írta: az új lap feltétlen erénye, hogy fiatalok, az agárdi Chernel iskolában nevelkedett egykori diákok is írnak bele. Hátránya az előző Gárdonyi Újság című lappal szemben, hogy míg az színesebb, jól olvasható, profik által összeállított kiadvány volt, a most megjelent önkormányzati újság az idősebb olvasók számára – vélhetően ők lesznek többségben – nehezen olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik