Belföld

Egyre jobb Szeged levegője

Az ország nagy részén javult, de négy északkeleti településen még mindig veszélyesnek, négy helyen pedig egészségtelennek minősítették a levegőt a szálló por magas koncentrációja miatt.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet legfrissebb mérései alapján készült térképén a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel szerepel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter és Miskolc.
Mivel a levegőben található szálló por koncentrációja az Országos Környezet-egészségügyi Intézet szegedi mérőállomásának adatai szerint az elmúlt napokban jelentősen csökkent és nem haladta meg az egészségügyi határértéket, Botka László polgármester a Szeged közigazgatási területére bejelentett szmogriadó tájékoztatási fokozatát 2012. február 15-én déli 12.00 órától visszavonta.
A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el, ezeket kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), illetve piros (veszélyes) színnel jelölik. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik