Belföld

Átvilágítás Szegeden: bohózat és közéleti blamázs?

Egy zárójelentés elfogadásával befejezte munkáját az önkormányzati tulajdonú szegedi cégek 2002 és 2010 közötti gazdálkodását vizsgáló bizottság.

A testület, amely 2010 novemberében kezdte meg munkáját, minden cég esetében egy könyvvizsgálót és egy jogi szakértőt bízott meg, hogy jogszerűségi és célszerűségi szempontok alapján tekintse át a vállalkozások nyolcéves tevékenységét. A gazdasági és pénzügyi átvételi ideiglenes bizottság fideszes elnöke, Gyimesi László a Szeged24-et úgy tájékoztatta: a zárójelentés szerint az önkormányzati cégeknél több szabálytalanság is történt, és bár azokról tudott a városvezetés, érdemi lépéseket nem tett megakadályozásukra.

A zárójelentés részletesen foglalkozik többek között a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. tevékenységével; ott – a dokumentum szerint – gyakorlat volt, hogy a társaság különféle beosztású vezetői a saját vagy rokonaik tulajdonában álló cégek közbeiktatásával olyan tevékenységet végeztek, amely egyébként is munkakörükbe tartozott. Az IH Rendezvényközpontnál pedig akadt olyan kifizetés, amely mögött nem volt szerződés, illetve teljesítési igazolás.

A határozattervezet bizottsági vitájában Nagy Sándor önkormányzati képviselő, korábbi liberális városfejlesztési alpolgármester kifejtette, álláspontja szerint Gyimesi László a zárójelentés összeállításakor önkényesen válogatott a korábbi hónapokban született szakértői jelentésekből. A jelentésbe többek között az sem került bele, hogy a környezetgazdálkodási cég ügyét az adóhivatal is vizsgálta, és nem talált szabálytalanságot, majd a testület feljelentése után nyomozás is indult, de a rendőrség bűncselekmény hiányában jogerősen megszüntette.

A testület szocialista alelnöke, Tóth Károly a Szeged24-hez eljuttatott közleményében kifejtette: csupán a vereség minimalizálása és a látványos politikai bukás elkendőzése volt a célja bizottság záróülésének, amely, csakúgy, mint eddig, ezúttal is mellőzte a szabályos és korrekt működésnek még a látszatát is. A képviselő „inkorrekt koncepciós eljárásnak” és „bohózatnak” minősítette a testület tevékenységét, amelynek a végére kiderült, hogy „nincsenek ügyek”. Tóth szerint különös, hogy az újonnan kinevezett cégvezetők csak jóval drágábban: több mint 500 millió forinttal magasabb költségekkel képesek működtetni az önkormányzati cégeket.

A bizottság zárójelentését február 24-i ülésén tárgyalja meg a szegedi közgyűlés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik