Belföld

A felsőoktatási keretszámok mielőbbi visszaállítását követeli az MSZP

24.hu
24.hu

2012. 02. 16. 16:00

Az MSZP elvárja a kormánytól, hogy még a felsőoktatási jelentkezési határidő, vagyis február 24. előtt állítsa vissza a tavalyi szintre az egyetemekre és főiskolákra felvehető hallgatók keretszámát.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár egy reggeli interjújában azt közölte, a kormány a Hallgatói Hálózat előző napi demonstrációja ellenére sem vonja vissza a felsőoktatási keretszámokat.
A szocialista politikus hangsúlyozta, amennyiben a kormány kitart ezen álláspontja mellett, és például az államilag finanszírozott képzések száma csak a fele marad a tavalyinak, akkor több ezer olyan gimnazista és középiskolás rekedhet a felsőoktatáson kívül, akik hosszú évek óta készültek egy-egy szakra.
Az MSZP elnökségi tagja úgy fogalmazott, Orbán Viktor miniszterelnök egy “téves eszme rabja”, ha azt hiszi “személyes kegyet gyakorolva” megállapíthatja a keretszámokat, azokat ugyanis nem politikai szempontok alapján, hanem a társadalom sokszínűségét szem előtt tartva kell meghatározni.
Kunhalmi Ágnes tájékoztatója végén szolidaritást vállalt a felsőoktatási törvény visszavonását és a keretszámok növelését is követelő, szerdán tüntetést tartó Hallgatói Hálózattal. Mint mondta, az MSZP hétfőn az Országgyűlésben is hangot ad ezen követelésnek, a későbbiekben pedig arra törekszik, hogy egy fenntartható, igazságos és a tömegek számára elérhető felsőoktatási rendszer alakuljon ki a megfelelő párbeszéd után.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.