Belföld

18 javaslat érkezett a járási koncepció változtatásához

A január 29-i határidőig tizennyolc, Fejér megyét érintő változtatási javaslat érkezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz a járási rendszer kialakításával kapcsolatban; többségüket támogatta a megyei kormányhivatal, az új járások létrehozását azonban elutasították - mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Dorkota Lajos megyei kormánymegbízott.

A tervek szerint Fejér megyében kilenc járást alakítanak ki Székesfehérvár, Dunaújváros, Sárbogárd, Gárdony, Polgárdi, Martonvásár, Mór, Bicske és Enying központtal. Közölte, hogy az okmányirodák megmaradnak, így tizenhárom helyen lehet majd államigazgatási ügyeket intézni 2013. január elsejétől.

Járáson belüli átcsoportosításra tizenöt javaslat érkezett, közülük tízet támogattak. A Közigazgatási és Igazságügy Minisztériumnak megküldött véleményezés szerint Iváncsa, Besnyő és Beloiannisz a martonvásári helyett a dunaújvárosi járáshoz kerülhet.
Vál polgármesterének kezdeményezésére a község a bicskei helyett a martonvásári járáshoz kerülhet.

Szintén másik járásba kerülne Sárkeszi (a polgárdi helyett a székesfehérváriba), Káloz, Tác és Csősz (a sárbogárdi helyett a székesfehérváriba).

“A koncepció véleményezése ezzel még nem zárult le, a jelenleg nem támogatott kérések ügyében is tovább tárgyalunk. A végső döntéseket minden esetben a minisztérium fogja meghozni” – tette hozzá Dorkota Lajos.    
A beérkezett javaslatok közül három érintett járási székhelyeket, de mindegyiket elutasították. Az egyik az enyingi és a polgárdi járás összevonását célozta, de Dorkota Lajos szerint éppen a legfőbb cél csorbulna vele, az emberek közelébe vitt ügyintézésé.

A másik két beadvány új járás kialakítását kezdeményezte, Ercsi és Aba lett volna a székhely. Utóbbi járási alközpont (okmányirodával, kormányablakkal) lesz, míg az ercsi járáshoz javasolt települések közül több éppen a társadalmi egyeztetés hatására kerülhet másik járáshoz, mindegyik a dunaújvárosihoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik