Belföld

Tüntető diákok nyomultak be az ELTE jogi karára

A felsőoktatási törvény visszavonását és az ezzel kapcsolatos társadalmi vitát, az egyetemek függetlenségét, a keretszámok újragondolását és a szociális ösztöndíjrendszer kialakítását követelte egyebek mellett az a több száz tüntető, aki részt vett a Hallgatói Hálózat demonstrációján szerdán Budapesten.

A Hallgatói Hálózat “Vissza a jövőnket” mottóval hirdette meg a demonstrációt. A szervezők szerint a felsőoktatási törvény botrányos átalakításával a kormány elveszi a következő generációk jövőjét. A változások egyaránt lehetetlen helyzetbe hozzák a felvételizőket, az életüket eladósodással kezdő vagy röghöz kötött hallgatókat és az oktatókat – írták korábban.

K. Horváth Zsolt, az ELTE egyetemi oktatója beszédében kiemelte: olyan tandíjrendszer bevezetését tudják elfogadni, amely a beszedett összegekből lehetővé teszi a szociális ösztöndíj folyósítását a legrászorultabbaknak. A tandíjnak az egyetemeken kell maradniuk, és az oktatás minőségének fejlesztésére kell fordítani – hangsúlyozta.

Boros Ilona egyetemi hallgató úgy fogalmazott: “az új szabályozással csak azt érik el, hogy aki itthon szeretett volna egyetemre menni, az is elmegy az országból.” Felvetette, hogy “a diákok a hallgatói szerződés kényszere vagy a magas tandíjak mellett azért, hogy ezt elkerülhessék, miért ne mennének már elsőévesként is külföldre, ha itthon is fizetniük kell.”

A tüntetés résztvevői az ELTE lágymányosi kampuszánál gyülekeztek, majd az Egyetemi rakparton és a Szabadság hídon keresztül vonultak a Fővám térre. A tömegben elsősorban egyetemista és középiskolás diákok voltak, de néhány tanárt is látni lehetett.

A transzparenseikre egyebek mellett azt írták: “Mi vagyunk az igazi fiatal demokraták”, “Munkát akarunk, nem röghöz kötést” és “Nem rózsás az oktatás jövője”.

A rendezvényen megjelent Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja és Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselője is.

A résztvevők egy csoportja, mintegy száz ember átvonult az ELTE jogi karának Egyetem téri épületébe. Egy előadóban fórumot tartanak, amelyen megvitatják a követeléseiket, és kialakítják közös álláspontjukat. A fórumon ott volt Dorosz Dávid, az LMP országgyűlési képviselője is.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közölte, hogy szolidáris a demonstrációjával
A Hallgatói Hálózat – diákok és oktatók önszerveződő csoportja – azért jött létre, mert elfogadhatatlannak tartja a felsőoktatási törvény jelen formáját, a keretszámok drasztikus csökkentését és a tandíjak összegét – olvasható a szervezet Facebook-oldalán. A demonstrációval szerdán szolidaritást vállalt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az LMP is, utóbbi a szimpatizánsait a tüntetésen való részvételre biztatta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik