Belföld

Nyereséges a Rába

A Rába Járműipari Holding konszolidált árbevétele 9,9 százalékkal 39,32 milliárd forintra emelkedett egy év alatt 2011-ben, és a társaság az előző évi 859 millió forint veszteséggel szemben 465 millió forint adózott nyereséget ért el.

A BÉT honlapján megjelent nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti konszolidált gyorsjelentés kiemeli, hogy üzemi szinten az elmúlt 10 év legeredményesebb évét zárta a Rába, az üzemi szintű nyereség 90,8 százalékkal 1,64 milliárd forintra nőtt, ami részben a 917 millió forint nettó bevételt jelentő ingatlanértékesítés eredménye. Ez a tranzakció a negyedik negyedév végén, 2011. december 31-én zárult.

A társaság a gyorsjelentésben megjegyzi, hogy az üzemi szintű nyereség az ingatlanértékesítéstől függetlenül is emelkedett.

Csak a negyedik negyedévben a 12,94 milliárd forint árbevétel 25,7 százalékkal haladta meg a 2010 negyedik negyedévit. Az adózott profit pedig elérte az 1,72 milliárd forintot 2011. október-decemberben, míg egy évvel korábban 283 millió forint veszteséget könyvelt el a Rába. A készpénztermelő képességet mutató kamat- és adófizetés, amortizáció és értékcsökkenés előtti nyereség (EBITDA) az év során 23,4 százalékkal 3,85 milliárd forintra nőtt. A pénzügyi soron a Rába egymilliárd forint veszteséget számolt el, amiből a nem realizált árfolyamveszteség eléri a 640 millió forintot.

A Rába mindhárom üzletága nyereséges volt 2011-ben – hangsúlyozza a társaság a gyorsjelentésben. A futóműüzletág, a Rába Futómű Kft. 24 milliárd forint éves árbevétele 14,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A bevétel döntő hányada az exportból származott. Az üzletág üzemi szintű nyeresége 466 millió forintot tett ki, ami 40,8 százalékos éves növekedésnek felel meg.

A Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft. 10,82 milliárd forint bevétele 11 százalékos éves növekedést jelent, és ennek döntő hányada, 7,41 milliárd forint a belföldi értékesítésből származott. Az üzletág üzemi szintű profitja 72,6 százalékos éves növekedéssel elérte a 202 millió forintot. A Rába Járműipari Kft. árbevétele 11,5 százalékkal 5,46 milliárd forintra csökkent, és mérséklődött az üzemi szintű nyereség is: 699 millióról 500 millió forintra.

A társaság konszolidált mérlegének főösszege a gyorsjelentés szerint az év végén 35,88 milliárd forint volt, 12 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A 12,92 milliárd forint jegyzett tőkéjű Rába saját tőkéje lényegében nem változott: az év végén 10 milliárd forint volt.

A magyar állam nevében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2011. november 7-én vételi ajánlatot tett a Rába részvények megvásárlására részvényenként 815 forintos áron. A Magyar Állam a tranzakció versenyhatósági engedélyezését követően összességében 73,67 százalékos tulajdonrészt fog megszerezni, ami 76,97 százalékos szavazati arányt biztosít a járműipari cégben. A vételi ajánlatot az Európai Unió versenyhatósága vizsgálja. Az állami felvásárlást korábban azzal indokolták: “a többségi tulajdoni hányaddal a Magyar Állam a nemzeti vagyont egy stratégiai fontosságú iparágban gyarapítja”.

A Rába részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak. A papír a keddi kereskedésben 650 forinton, az előző napinál egy forinttal alacsonyabban zárt, de mindössze 143 részvény cserélt gazdát. Az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 839, a legalacsonyabb 480 forint volt.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Interjú a lángos és a víz áráról, állami beavatkozásról és a kempingek felszámolásáról Járosi Tamással, a tihanyi Malackrumpli tulajdonosával, aki szerint a Balaton nem drága, sőt szezonális üdülőhelyként sokkal drágábbnak kéne lennie, nemrég mégis bejelentette, hogy ők egyelőre nem emelnek árat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.