Belföld

Interjú a lemondott jobbikossal

Vona Gábor nem osztotta Gál Péter Pál azon nézetét, hogy egy városi képviselő első szempontból városi s csak azt követően jobbikos.

Lemondott Gál Péter Pál jobbikos tagságáról és ezzel együtt székesfehérvári közgyűlési mandátumáról is. A lemondást követően vele készítettünk interjút.

Hogyan jutott ehhez a döntéshez?

Hosszú hónapok történései okozták a mai döntésemet, ami már korábban érlelődött bennem. Nem éreztem, és nem is érzem Vona Gábor elnök úrnak azt a fajta támogatását, ami a lokálpatriotizmust helyezi előbbre a párt érdekeinél, kivált egy települési képviselőnél. Vona Gábor nem tartja szimpatikusnak azt a vonalat, ami Székesfehérvárt helyezi előrébb a párt arculatánál. Én pedig így nem tudok, és nem is kívánok dolgozni, ezért mondtam le jobbikos tagságomról.
Én a Jobbik listavezetőjeként kaptam mandátumot, ezért kötelezőnek tartom magammal szemben, hogy megnyissam az utat a párt számára, hogy ezt a helyet töltse be. Számomra továbbra is Fehérvár szempontjai a legfontosabbak, ettől nem akarok eltérni a továbbiakban sem. Én első sorban vagyok fehérvári, aztán jön minden más egyéb akarat!
Hozzá kell tennem, hogy mélységesen csalódtam az utóbbi hónapokban, hisz’ abból a szervezetből zártak ki, ahol én alapító elnök voltam, méghozzá hazugságokból és csúsztatásokból összetákolt vádirat alapján, aminek legütősebb pontja az volt, hogy számomra fontosabb Székesfehérvár ügye, mint a Jobbik akarata. Mindehhez Vona Gábor elnöknek egyetlen hozzáfűzni valója nem volt az eltelt kilencesztendős közös munka ellenére sem. Ezeket a mai levelemben meg is írtam neki.
Úgy gondolom, legalább egy választ megérdemel minden ember, aki egy szervezetben úgy dolgozott közel egy évtizedet, hogy a nulla százalékról, 17 százalékra vitte a szavazóbázist. Nem így történt, ezt tudomásul vettem, ennek egyenes következménye a lemondás.

Hogyan gondolkozik a város jövőjével kapcsolatban ezek után? Van-e egyáltalán bármilyen elképzelése, szándéka?

Rengeteg elképzelésem van. Már a 2010-es Szent István Programban – amit a helyi választási programként jómagam állítottam össze – leírtak sarokpontjai szerint szeretnék tovább menni. Nem akarok elszakadni a város fejlesztésétől, ezért civilként is mindent megteszek. Lokálpatrióta vagyok, nem azért dolgozom, hogy az elképzelések a semmibe vesszenek.

Ki követi a listán?

Nem az én tisztem ezt eldönteni. Vona Gábor aláírási joga megnevezni a következő önkormányzati képviselőt.

Nem a választások előtt leadott lista a mérvadó?

De, a jogszabályok szerint szigorúan az akkor leadott listán engem követő személyek közül kell valakinek jönnie. Engem közvetlenül egyébként dr. Kummer Ákos ügyvéd úr követ, aki egyébként dolgozik a város jogi bizottságában külső szakértőként, és a Jobbik jogsegélyszolgálatának egyik kiemelt jogásza. De rövid megbeszélésünkkor Vona Gábor ezzel kapcsolatban nem kívánt engem tájékoztatni, valószínűleg saját kezébe veszi a dolgot, és saját belátása szerint dönt. Én csak annyit remélek, olyan személy követ engem, aki képes lesz a szűken vett pártérdekeken felülemelkedni, és a város fejlődése szerint tevékenykedni! Ha ez nem így lesz, akkor szomorú jövő vár a Jobbikra, szerintem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik