Belföld

“Búcsúturné: ezt neked!”

Beintett a búcsúturné említésének Benkő László, az Omega billentyűse. Azért országos turnéból a mostani lesz az utolsó. Vagy nem.

Benkő László beintett az Omega búcsúkoncertnek. Mint a sajtótájékoztatón elmondták az idei turné nem a visszatekintésről, merengésről fog szólni, hanem egy ˝gazdag és sokrétű˝ hangzásvilágról.

A félszáz éves együttes billentyűse beintéssel kommentálta turné beharangozóján a búcsú koncertről szóló híreket. Valószínűleg nem olvasta a saját sajtóanyagukat, mert ott is erről van szó, amikor „az öt égi vándor még egy utolsó méltóságteljes előadássorozatra invitálja híveit”. Kóbor János szerint sem a visszavonulás lesz a turné témája, ő óvatosabban fogalmazott a jövővel kapcsolatban: ˝az 50. év nem visszatekintő, nem búcsú” – mondta a szerdai sajtótájékoztatón.

A tavasszal induló turnén szimfonikus zenekar kíséretében lépnek majd fel. Az együttes szeretné úgy feldolgozni néhány számát, hogy azok az Y-generáció számára is befogadhatóak legyenek. Az előadások első részében az Omega zenék ”sokkal dúsabb és modernebb hangszereléssel” hangzanak majd fel. A nyári koncertek ingyenesek lesznek.

A fennmaradó két részt a nosztalgia és klasszikus rock fogja áthatni a két órásnál hosszabbra tervezett koncerteken. Nyáron az együttes külföldön turnézik, ősszel viszont Budapesten lépnek fel. Molnár György elmondta, hogy a szeptemberi záróbulira talán már elkészül az Omega következő nagylemeze is, így akár annak anyaga is szerepelhet a turnén.

Kóbor János szerint, bár az együttes tagjai jól vannak, a zenéléssel kapcsolatban azért fontosnak tartotta megjegyezni: „életünk végéig nem merjük vállalni”. Így bár az együttes nem oszlik fel, még egy országos turnéra valószínűleg már nem vállalkozik. Hogy akkor ez most búcsúturné lesz-e, vagy sem, végül nem derült ki.

A nagy vihart kavaró (és messianisztikus) Omega, a Ciklon és a Proféta iskolai zenekarok egybeolvadásával jött létre 1962-ben. A banda az abban az évben induló Ki mit tud?-on ismerkedett meg Koncz Zsuzsával, akivel később többször is együtt játszott, bár megnyerniük egyszer sem sikerült. A zenekar megalakulása után végig úttörő maradt a könnyűzenei életben, elsőként jutottak ki az Egyesült Királyságba ahol „még Eric Clapton és George Harrison gratulációját is bezsebelhettük”. A komolyzenei kíséret sem utolsó számukra, őket kísérte ugyanis először a Magyar Állami Hangversenyzenekar.

Összességében tehát az együttes keményen készül az utolsónak ígérkező turnéra így annak hangulatára valószínűleg a búcsú lesz a legkevésbé jellemző.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik