Belföld

Másfél év vesztegetésért

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt Haskó Sándor ellen indított büntetőügyben a Bács-Kiskun Megyei Bíróság ítéletét.

Haskó Sándor rendőr főtörzsőrmester vádlott, aki 1998 februárja óta volt hivatásos határőr, majd 2008. január 1-től a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bevetési Osztályánál járőri beosztásban dolgozott, hivatalos személynek számít. A vádlott 2009. szeptember 10-én délután 6 órától járőri szolgálatot látott el, mint járőrparancsnok egy járőrtársával Kisszállás külterületén, az M55-ös úton. Körülbelül 20 óra 30 perckor a vádlott megállította és intézkedés alá vonta a H. Bálint által vezetett kisteherautót, amely Kisszállás felől Szeged felé haladt. A gépkocsi bal első tompított fényszórója nem működött, illetve H. Bálint vezetés közben mobiltelefonált. Ezen felül, az igazoltatás során nem tudta felmutatni a gépjármű kötelező tartozékait, így az egészségügyi dobozt, az elakadást jelző háromszöget, az izzókészletet, továbbá a menetlevél sem volt szabályosan kitöltve.

Miután ezeket a szabálysértéseket feltárták, a vádlott közölte H. Bálinttal, hogy az által megvalósított szabálysértések súlyosak, miattuk fel kell jelentenie, és akár 100 ezer forint pénzbírságra is számíthat, egyben a büntetés hátrányosan befolyásolhatja az igazoltatott személy egyetemi tanulmányait. Ezek felsorolása után a vádlott azt ajánlotta fel, hogy ha H. Bálint átad részére 30 ezer forintot, eltekint a feljelentéstől. Azonban a gépjármű vezetőjénél nem volt ennyi pénz, ezért a vádlott azt kérte tőle, hogy menjen haza pénzért, és biztosítékul hagyja nála a személyigazolványát és a lakcímkártyáját.

H. Bálint – látszólag elfogadva a vádlott kérését – otthagyta iratait és hazaindult. Egy órán belül kellett volna visszaérkeznie. Hazatérve az igazoltatás alá vont egyetemista értesítette a hatóságokat, és egy szervezett akció keretében ment vissza a helyszínre, ahol a vádlottat – aki bűnösségét az eljárás alatt mindvégig tagadta – elfogták – áll az első fokon eljáró bíróság ítéletében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik