Belföld

A Jobbik feljelenti Biszku Bélát

Az ellenzéki párt szerint annyi könyörületet kell vele szemben alkalmazni, mint amennyit ő alkalmazott az ’56-os megtorlások során.

A Jobbik feljelenti a legfőbb ügyésznél Biszku Béla korábbi belügyminisztert a kommunizmus idején elkövetett bűnökért. Szilágyi György képviselő elmondta: az ’56-os forradalmat követő megtorlásokban vállalt szerepe miatt felbujtóként szándékos emberölés, súlyos testi sértés, kényszervallatás és jogellenes fogva tartás, elkövetőként pedig bűnpártolás, hűtlenség és hazaárulás gyanúja fogalmazható meg vele szemben.

Apáti István képviselő hozzátette: Biszkut függetlenül az életkorától és az egészségi állapotától el kell ítélni és „annyi könyörületet kell vele szemben alkalmazni, mint amennyit ő alkalmazott az 1956-os megtorlások során”.

Megjegyezte: a Jobbik egyszer és mindenkorra véget akar vetni a kettős mércének, ezért elfogadhatatlan, hogy amíg a szélsőjobboldali bűnök felelőseit „Nürnbergtől Budapestig felelősségre vonták, felakasztották, vagy kivégezték”, addig a szélsőbaloldal bűneinek egyik felelőse több mint 600 ezer forintos nyugdíjából, luxuskörülmények között élhet ma is Magyarországon.

Az Országgyűlés tavaly december 30-án minősítette elévülhetetlennek az emberiesség elleni bűncselekményeket, és határozott a kommunista diktatúrában elkövetett egyes bűncselekmények üldözéséről a fideszes Gulyás Gergely javaslatára.

Kíváncsi Skrabski Fruzsina és Novák Tamás 2010-es, perrel fenyegetett filmjére az 1956-os forradalom utáni megtorlás egyik irányítójáról, Biszku Béláról? Ha igen, akkor kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik