Belföld

A jó eredmény a belépő a felsőoktatásba

24.hu
24.hu

2012. 02. 14. 18:26

A kormány szándéka, hogy a középiskolát megfelelő eredménnyel végzőknek lehetővé tegye a továbbtanulást - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Start a diplomáért elnevezésű rendezvénysorozat nyitóprogramján kedden Győrben.

Az öt vidéki és egy fővárosi helyszínt érintő konzultációs körút célja, hogy a felsőoktatás legfontosabb változásairól tájékoztassák a diákokat. Az országos információs napokon szakemberek nyújtanak segítséget a felsőoktatási intézményekbe jelentkező fiataloknak abban, hogy továbbtanulásukról megalapozott döntéseket tudjanak hozni.

A tárcavezető elmondta: a konzultációt az új felvételi jogszabályok megjelenése tette szükségessé. A keretszámok változásairól szólva közölte: lényeges szempont, hogy kiemelt keretszámokat kaptak a műszaki, a természettudományi és az informatikai szakterületek. Ugyanakkor a jogász- és a gazdaságtudományi képzés terén nagymértékben csökkent az államilag támogatott helyek száma. Utalt arra, hogy már tavaly is másfélszer annyian vettek részt a költségtérítéses jogászképzésben, mint az államilag támogatottban. Az anyagi terhek kompenzálását szolgálja az az elgondolás, hogy a jogász diplomával az államigazgatásban elhelyezkedők képzési költségeit az állam utólag visszatéríti – fűzte hozzá a miniszter.

A hallgatói szerződésről Réthelyi Miklós azt mondta: egyfajta emlékeztetőnek tartja, amely utal arra, hogy a diplomás “valamennyivel tartozik annak a társadalomnak, amely tanulmányaira az adót összeadta”. Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke a hallgatói szerződésről adott tájékoztatójában közölte, hogy akik az államilag támogatott oktatásban részesülnek, azoknak a szerződést alá kell írniuk.

Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója úgy vélekedett: a diákhitel lehetőség, amellyel érdemes élni. Tájékoztatása szerint a diákhitelt 2001 óta csaknem 320 ezer hallgató vette fel, jelenleg 228 milliárd forint a kihelyezett hitelállomány, és 90 ezernél többen már vissza is fizették a kölcsönt. A Diákhitel II.-ről szólva kiemelte: alacsony kamatozású, és kizárólag állami részösztöndíjas és önköltséges hallgatók kérhetik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.