Belföld

Újabb vádemelés Kolompár Orbán ellen

24.hu
24.hu

2012. 02. 13. 13:32

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt a Kiskunhalasi Városi Ügyészség vádat emelt Kolompár Orbán, a Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának kiskunmajsai elnöke ellen.

Kolompár Orbán elsőrendű vádlott, aki ügyvezető igazgatója, egyben önálló cégbejegyzésre jogosult képviselője volt a kiskunmajsai székhelyű “A Cigányság Foglalkoztatásáért” Szolgáltató Közhasznú Társaságnak, 2006-ban pályázatot kívánt benyújtani az illetékes minisztériumhoz erdőművelő közmunkaprogram támogatása céljából. A gazdasági társaság ügyvezető igazgatója 1999. július 1-jétől 2009. október 27-ig, a társaság felszámolásának kezdetéig Kolompár Orbán volt.
A pályázat előfeltétele volt egy felmérés készítése, amely konkrétan felméri és megnyeri a programba bevonható, elsősorban kisebbségi munkanélküli személyeket.
Az elsőrendű vádlott a felmérés elkészítésére megbízást kötött egy balassagyarmati gazdasági társaság képviselőjével, a másodrendű vádlottal, aki vállalta, hogy az általa beszervezett személyekkel kapcsolatot tart, valamint a várható közmunkaprogram ideje alatt a szükséges létszámot biztosítja.
A megbízott gazdasági társaság a szerződésben vállalt feladatokat nem végezte el, ennek ellenére teljesítésigazolások nélkül kiállított számláira bruttó négymillió-nyolcvanezer forintot kifizetett az elsőrendű vádlott a kiskunmajsai székhelyű gazdasági társaság vagyonkezelőjeként.
A megbízott gazdasági társaság képviselője, a másodrendű vádlott az utolsó számla kiegyenlítésekor átadott az elsőrendű vádlottnak egy részletes szociológiai tanulmányt, mely a Nógrád megyében élő cigányságról készült.
Kolompár Orbánt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint tettest, míg a másodrendű vádlottat jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint bűnsegédet vádolja az ügyészség.
Kolompár Orbán és társai ellen 2009-ben indult három ügy egyesítésével büntetőper a Kecskeméti Városi Bíróságon.
A per még folyik, a bizonyítási eljárásban a február 13-ra kitűzött tárgyalás elmaradt, mert Farkas Flóriánt, az Országos Roma Önkormányzat jelenlegi elnökét tanúként akarta meghallgatni a bíróság, de az országgyűlési képviselő parlamenti elfoglaltsága miatt nem tudott volna megjelenni.
Az első vádpontot a budapesti ügyészség nyújtotta be, de képviseletét a Kecskeméti Városi Ügyészség látja el. A vádirat szerint Kolompár Orbán az Országos Cigány Önkormányzat akkori elnökeként a szervezet pénztárából 5 millió 70 ezer forintot vett fel 2004-ben, majd azzal sajátjaként rendelkezett. Ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás és számviteli fegyelem bűntettével tettesként vádolja az ügyészség.
A második vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól a roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével valótlan tartalmú számlákkal számolt el. Emiatt a vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzése.
A harmadik vádpontban Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat akkori elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolja az ügyészség. Eszerint a vádlottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, és további 76,5 millió forintot kíséreltek meg megszerezni.
Kolompár Orbán a bíróság előtt tett vallomásában nem ismerte el büntetőjogi felelősségét, és hangsúlyozta, hogy bűncselekményt sem követett el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.