Belföld

Téli álmot alszanak a jelzőlámpák?

Február 11-én a Szigethy Attila út, és a Zrínyi utca kereszteződésében álltak több órán keresztül fekete üzemmódban a forgalomirányító lámpák. A hétvégi eset nem egyedi.

Úgy látszik nemcsak a medvék, hanem a jelzőlámpák is téli álmot alszanak. Legalábbis Győrben szeretnek sötétségbe burkolózni a piros, sárga és zöld fényt hirdető berendezések, reménytelen forgalmi torlódást okozva ezzel az utakon. Reménytelent, merthogy az autósok a táblák ellenére sem tudják kezelni a helyzetet, a forgalmas szakaszokon ugyanis egymást követik a négykerekűek, így a bekötőutakról érkezők nehezen vágnak keresztül a gépjármű rengetegben.

A közlekedők a Vasvári Pál utca – Ifjúság körút – Tihanyi Árpád út csomópontjánál már nem egyszer vesztegeltek a meghibásodott szerkezetek miatt, legutóbb pedig a Szigethy Attila út – Zrínyi utca kereszteződésében makacsolták meg magukat az irányító eszközök. Igaz, az utóbbi rendőrlámpás baki lényegesen kisebb fennakadást eredményezett, mint az adyvárosi városrészben, de ez köszönhető annak is, hogy a Szigethy szakasz hétvégi autósforgalmat bonyolított le szombaton.

Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet műszaki vezetője a Győr24-nek elmondta, hogy a meghibásodásoknak több oka lehet. „Legutóbb a Tihanyi út – Szauter utca kereszteződésében egy áram megtáplálású föld kábel szakadt el, de a téli időszakban ennek javítása több napot is igénybe vehet. Ezért nem működtek ott a berendezések. De a hideg mínuszok mellett a heves zápor, zivatar is komoly kihívást jelent a jelzőlámpáknak, ugyan úgy, ahogy az áramingadozások, amelyek az eszközök működtetéséért felelős számítógépes szoftver rendszerét is megzavarhatják. Ezen a hétvégén pedig az egerek okoztak galibát, bemásztak a védőkábel alá, és megrágták a vezetéket” – mondta a szakember.

Vagyis vigyázzunk az utakon, és ne lepődjünk meg, ha sárgán villogó, vagy üzemen kívül logó lámpákkal találkozunk. A szolgáltató mielőbb igyekszik majd kijavítani a hibákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik