Belföld

Romlik a levegő minősége Fejér megyében

Dunaújvárosban a dízel üzemű járművek és a szilárd tüzelőanyagok használatának mellőzését kérik a lakosoktól.

Az OKI vasárnap közzétett információi alapján még az látszott, hogy országszerte jelentősen javult a levegő minősége. Hétfőre viszont már négy településen veszélyesnek, további tíz helyen egészségtelennek minősítették a levegőt.

Az OKI térképén a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel szerepel egyebek között Székesfehérvár. Itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti. A levegő minősége egészségtelennek számít Dunaújvárosban, Veszprémben, Várpalotán is. Itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm- tette közzé az MTI.

Mivel a jelenlegi szmoghelyzetet nem az ipari tevékenység okozza, hanem a kedvezőtlen időjárás, – a fokozottabb  tüzelés, valamint a lassúbb közlekedés- ezért Dunaújvárosban arra kérik a lakosokat, hogy kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, és akik tehetik, használják a tömegközlekedést. A levegő minősége érdekében pedig ne fűtsön szilárd tüzelőanyagokkal, illetve fűtőolajjal az, aki mással is tud- közölte a Fehérvár24-el Petrovickijné Dr. Angerer Ildikó, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi főtanácsosa.

Székesfehérváron a szmogriadó riasztási fokozata van érvényben péntektől. Itt a közlekedésre vonatkozóan korlátozást nem vezettek be, ám a rendőrség kérte a fekete és piros matricával ellátott járművek tulajdonosait, hogy ha tehetik ne használják autóikat.

Dunaújvárosban múlt keddtől haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket a levegőben a szállópor mértéke. Pénteken már a riasztási érték felett volt, szombatra jelentősen csökkent, ám vasárnaptól ismét nő.

Petrovickijné Dr. Angerer Ildikó közölte: a mérési eredmények alapján a legszennyezettebb a levegő 15 és 22 óra között. Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, terhes anyák, idősek és a gyermekek, hosszan tartó küszöbérték túllépés esetén azonban már midenki. A por részecskék külsőleg ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felsőlégutak nyálkahártyáját. A por belélegzése a légzőszervi betegségek (asztma, bronchitis (hörghurut)) tüneteit kiújíthatja, a betegek állapotát súlyosbíthatja. Az egészséges szervezet esetében is csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus (mérgező) anyagokkal szemben. A tüdő gázcserélő képességének csökkenésén keresztül az oxigén-felvétel romlása közvetve terheli a szív- és érrendszert.

A hivatal javasolja, hogy aki teheti, kerülje a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést, mivel a porrészecskék felületükön rákkeltő, mérgező és génkárosító anyagokat, valamint baktériumokat, vírusokat köthetnek meg, amelyek így könnyebben jutnak be a szervezetbe. A 10 mikrométernél kisebb részecskék lejutva a tüdőhólyagokba rövidtávon gyulladást, hosszútávon tüdőelváltozást, akár tüdőrákot is okozhatnak- mondta a környezetvédelmi főtanácsos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik