Belföld

Olvadt és vizes néhol a Velencei-tó jege

Csak a kijelölt helyeken szabad korcsolyázni!

Sokan lepődtek meg a hétvégén annak láttán, hogy a jó ideje tartó hideg, az éjszakai -13-16 és nappali legfeljebb -2 fok ellenére is több helyen olvadt és vizes volt a Velencei-tó jege. Különösen azok érezték rosszul magukat – például Agárdon a Velencei-tavi Vízi Sportiskola és a ppstrand közötti jégfelületen – akik elhagyták a kijelölt területet és séta közben beroppant alattuk a fagyott hóréteg, alatta pedig a kásás jégen csillogott a víz- írta a V-tó.info, hétfőn.

Szerencsére mind többen kerülték ki ezeket a szabad szemmel is látható helyeket és így – ismereteink szerint – baleset nem történt. Az arra járók között megoszlott a vélemény, voltak, akik befagyott rianásoknak tartották a mintegy 3-8 méter széles sávokat, mások a tó alatti hőforrásokra gyanakodtak – olvasható a lapban.

Foto: V-to.info

A Fehérvár24 Csonki Istvántól, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjétől megtudta: bárhol lehet ilyen a jég. A megfagyott réteg vastagsága döntően attól függ, milyen mély alatta a víz. Ahol mélyebb, ott melegebb a víz, így vékonyabb a jég. Előfordulhat ilyen a melegebb áramlásoktól is, vagy ha nap közben ingadozik a hőmérséklet, tágul a jég, és rianások keletkeznek- hangsúlyozta Csonki István.

A nádasok közelében különösen veszélyes a jég. Ennek oka az,hogy a rothadó nádtól ammónia keletezik, közben hő termelődik. Sőt a hó jó hőszigetelő, így a vastag hóréteg alatt is olvadhat a jég- hangsúlyozta Csonki István.

Az igazgató kiemelte: csak a kijelölt helyeken szabad korcsolyázni. Ott naponta ellenőrzik a jég vastagságát, lekotorják a havat, és – ami fontos-, azonos a vízmélység.

A meteorológia a hét közepétől havazást, majd jelentős enyhülést ígér, de ha mindehhez nem társul eső, akkor még sok hétvégén élvezhetik a tél örömeit  a tavon az emberek. Idén először öt helyet jelöltek ki korcsolyázáshoz a Velencei-tavon. Az Agárdi Popstrandon, Gárdonyban a Sport Beach-en, és Velencén három szakaszon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik