Belföld

Járás vagy visszalépés?

Elkésett és előkészítetlen a kormány terve – véli a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Még azt sem tudni, milyen állami feladatok kerülnek a járásokhoz. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke ezzel indokolta a Népszabadságnak, miért nem támogatják a járási hivatalok kialakításával, az önkormányzati és állami funkciók szétválasztásával kapcsolatos szakminisztériumi javaslatot. A Népszabadságnak Gémesi György úgy fogalmazott: a járások létrehozásának tervezett időpontjához képest elkésett és előkészítetlen a munkaanyag. Az elnök szerint érdemi egyeztetés kellene az önkormányzatokkal, hiszen tisztázásra vár a hatáskörök, feladatok szétválasztása, az átadás üteme és módja. A MÖSZ-elnök azt elfogadhatatlannak tartja, hogy nem ismert a megcélzott költséghatékonyságot, az eddiginél jobb ügyintézést alátámasztó hatástanulmány, amelyre pedig folyamatosan hivatkoznak.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége azzal sem ért egyet, hogy a jelenleg egy körjegyzőséghez tartozó településeket különböző járásokba sorolják. Az elnök szerint nincs magyarázat arra, miként akarják elérni, hogy a települések és a járási központok legfeljebb 30 kilométeres távolságban legyenek egymástól. A járási székhelyek jó elérhetőségéért át kell szervezni a térségi közlekedést, de arról nincs információ, van-e erre irányuló szándék. Az elnök nem érti, miért van a különböző járásokban élők lélekszáma között nagyságrendi különbség. Pest megyében Szob járásában 12 350 ember lakik, Gödöllőében viszont 178 381 – illusztrálta a feltűnő eltéréseket Gémesi György.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter vasárnap a köztévében tervezett járási rendszerről azt mondta, a kormány célja, hogy minél több településen lehetséges legyen az ügyintézés, vagyis az emberek nem csak a járási központokban intézhetnék majd hivatalos ügyeiket. A törvényjavaslat előkészítésének első egyeztetési fordulójáról beszámolva megjegyezte, a települések jelezhették észrevételeiket a járási beosztásukról, a járási központok kérdése azonban azért nem került terítékre, mert az szerinte parttalan vitává vált volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik