Belföld

Mit tenne Torgyán a néppel?

Az évértékelő Orbán is mondandójába szőtte a politika divatszavát, a konszolidációt. Mi is az? Nyugi vagy kizsebelés? Dumagyűjtemény Torgyántól Kósáig.

Ebben az országban tengernyi pénzt költöttek el mindenfajta konszolidációra. Csak egyet nem konszolidáltak: a népet. Torgyán József kisgazda politikus (Magyar Hírlap, 1997. április 5.)


Fotó: MTI / Balázs Attila

Nem hiszek abban, hogy a szocialista párt végrehajtja a polgári konszolidációt. Stumpf István Fidesz-politikus (Tolnai Népújság, 2002. április 18.)

 

Ha a forradalom, a rendkívüli állapot alkatilag Orbán igazi terepe, akkor a konszolidáció a fogyatékossága. Friss Róbert újságíró (Népszabadság, 2010. november 3.)

 

A jobboldali konszolidáció néhány eleme szinte biztosan megvalósul, és ez jelentősen szűkíteni fogja bármely jövőbeni balközép kormányerő által preferált konszolidációs út lehetőségét. Miklósi Zoltán filozófus (Szuverén.hu, 2011. június 27.)

 

Konszolidációs időszak jön, amikor megszilárdítjuk, megerősítjük a most már alkotmányos védelem alá helyezett, versenyképes gazdasági és társadalmi rendszert, hogy abban mindenki megtalálja a helyét és számítását. Orbán Viktor miniszterelnök (Magyar Távirati Iroda, 2012. január 8.)


Fotó: MTI / Komka Péter

Az átmeneti időszak a végéhez közeledik, sőt a konszolidáció időszakába lépünk. Orbán Viktor miniszterelnök (Kormány.hu, 2012. január 20.)

 

A mi definíciónk szerint a konszolidáció az ország külső és belső helyzetének megszilárdítását jelenti. Lázár János Fidesz-politikus (Népszabadság, 2012. február 6.)

 

Ha a Fidesz konszolidációra készül, akkor érdemes figyelni a kezeket és a zsebeket. Para-Kovács Imre újságíró (Amerikai Népszava, 2012. február 6.)

 

A külső konszolidáció lényege a küszöbön álló kiegyezés az EU-val és az IMF-fel. A belső pedig arról szól, hogy Orbán lezárja a gyors törvényhozás idejét. Kiszelly Zoltán politológus (FN24.hu, 2012. február 8.)


Fotó: Neményi Márton

Az elmúlt másfél év feszített törvényhozása után reményeink szerint konszolidációs két és fél év következik. Kósa Lajos Fidesz-politikus (Dunaújvárosi Hírlap, 2012. február 8.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik