Belföld

Jobb lett a levegő Veszprémben és Várpalotán

Az élénkülő szél is segíthet a további javulásban.

Jelentősen javult két Veszprém megyei város levegőjének minősége, Ajkán még mindig erősen szennyezett a levegő – közölte MTI-vel vasárnap Nagy Attila.A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője elmondta: a felügyelőség mérőműszerei szerint szombaton Veszprémben és Várpalotán (ahol korábban a szálló por mértéke köbméterenként 100 mikrogramm felett volt) a tájékoztatási küszöb körüli értékeket, köbmétertenként 74-83 mikrogrammot mértek a szálló porra. Ajkán továbbra is igen szennyezett a levegő, a riasztási érték, 100 mikrogramm körül van köbméterenként – jegyezte meg a laborvezető.

Ajkán Schwartz Béla polgármester pénteken megtiltotta az avar és kerti hulladék égetését, valamint felkérte a helyhez kötött légszennyező pontforrások üzemeltetőit, hogy kibocsátásaikat mérsékeljék.

Nagy Attila tájékoztatása szerint vasárnapra további javulás várható a levegő minőségében, mivel a meteorológia szerint megélénkül a szél. A szakember szerint ugyanis a levegő minőségének romlását egyrészt a kedvezőtlen időjárás okozza, amikor a különböző légköri hatások miatt a levegő alsó rétegeiben feldúsulnak a szennyezőanyagok, másrészt az, hogy a hideg időben többen használnak fosszilis fűtőanyagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik