Belföld

Elrendelték a szmogriadót

A szálló por légköri koncentrációjának emelkedése miatt már Budapesten és Salgótarjánban is életbe lépett a szmogriadó riasztási fokozata.

A kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye február 9-én a főváros tizenegy, február 10-én pedig tíz mérőpontján meghaladta a riasztási küszöbértéket, a köbméterenként 100 mikrogrammot, továbbá a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napon javulás nem várható.

Csak mérsékelten!

A főpolgármester február 12., azaz vasárnap reggel 6 órától elrendelte a fekete és a piros környezetvédelmi plakettel ellátott rendszámtáblájú gépjárművek közlekedésének tilalmát. E forgalomkorlátozó intézkedés minden nap 6 órától 22 óráig tart.

A főpolgármester a fővárosi szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében felkéri a lakosságot, hogy mérsékeljék, lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, inkább a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, és mérsékeljék a gépjárművek alapjárati üzemeltetését is. Emellett kéri a szilárd- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatának mérséklését (azaz, ha egy háztartásban van földgáztüzelésű fűtési mód, akkor ne használják a szilárdtüzelésű kandallót, cserépkályhát). Ugyancsak kéri, hogy a szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények csökkentsék károsanyag-kibocsátásukat.

Már Salgótarjánban is

A szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el szombaton Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz), Salgótarján polgármestere. Az intézkedésre azért került sor, mert a szálló por átlagkoncentrációja csütörtökön és pénteken meghaladta a riasztási küszöbértéket a városban.

A polgármester felhívja a figyelmet arra, hogy a szmogos időben különösen veszélyeztetettek a légúti és a keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, de mindenki számára ajánlott, hogy csak mérsékelt ideig tartózkodjanak a szabad levegőn.

A levegő minőségének javulása érdekében a polgármester elrendelte a porképző anyagok szállításának fokozott ellenőrzését, és az építési, bontási munkák szüneteltetését. Emellett felkéri a városvezető a lakosságot a szilárd- és olajtüzelésű berendezések valamint az egyéni gépjárművek használatának mérséklésére, a rendszámtáblán fekete és piros színű, hatszögletű plakettel ellátott gépjárművek használatának szüneteltetésére.

Ahol már eddig is volt

A szálló por magas koncentrációja miatt szerdán Tatabányán rendelték el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településnek nincs szmogriadóterve, de a lakosokat folyamatosan tájékoztatják a levegő szennyeződésének mértékéről – közölte akkor Putnok polgármestere Tamás Barnabás (Fidesz).

Péntek óta Székesfehérváron is a szmogriadó riasztási fokozata van érvényben. Emellett Szolnokon és Szegeden a szmogriadó tájékoztatási, míg Debrecenben a riasztási fokozatát rendelték el.

Mindent a riasztásról

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el, ezeket kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), illetve piros (veszélyes) színnel jelölik. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A kritikus városok

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet szombat reggel 15 város levegőjét minősítette veszélyesnek a mérési adatok alapján.Győr, Ajka, Veszprém, Várpalota, Székesfehérvár, Tatabánya, Budapest, Százhalombatta, Dunaújváros, Pécs, Salgótarján, Putnok, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Szeged, Esztergom, Ózd levegője minősült veszélyesnek, mindegyik városban a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt.

Emellett 7 város (Sopron, Tököl, Szolnok, Debrecen, Oszlár, Miskolc, Eger) levegőjét egészségtelennek minősítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik