Belföld

Vállalkoznának-e ma a felsőoktatásban tanulók?

24.hu
24.hu

2012. 02. 10. 09:51

A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Gazdasági elemzések Tanszéke „Az egyetemi-főiskolai hallgatók vállalkozói hajlandóságának kutatása" témában 2012. február 10-én, pénteken 10 órától konferenciát tart az intézmény VIP termében.

Olyan kérdésekre keresik a választ, mint hogy a vállalkozni szándékozó fiatalok a családi vállalkozást vinnék-e tovább vagy inkább saját céget alapítanának. Emellett összehasonlítják a női és férfi vállalkozási hajlandóságot is.

A Szt. Galleni Egyetem 2003-ban indította el a főiskolai-egyetemi hallgatók vállalkozási attitűdjével kapcsolatos kutatását, amely 2006-ban vált nemzetközi programmá, és Magyarország is ekkor kapcsolódott be a projektbe. A 2008-as felmérést 2011-ben követte újabb nemzetközi adatfelvétel, amely online kérdőíves megkérdezésen alapult és igyekezett a részt vevő országokban minél szélesebb hallgatói réteget elérni: alap- és mesterszakok diákjait, nappali és levelező, illetve PhD képzés hallgatóit.

A kutatási program célkitűzései között szerepel a hosszú távú adatgyűjtés, a karrierválasztás és a vállalkozásalapítás okainak feltérképezése és a felsőoktatási környezet értékelése.
Az eredmények azért fontosak, mert lehetőséget adnak nemzetközi összehasonlításra, a hallgatók vállalkozói „erejének” értékelésére, és az egyetemi oktatási „kínálat” olyan bővítésére, amely valós igényeken alapszik. A kutatók a társadalom és a politika számára is hasznos információkat nyújtanak az új vállalkozásokról. Nagyon fontos cél továbbá, hogy a hallgatóknak hosszú távú előnye származzon a „jó gyakorlatok” meghonosításából.

A szervezők ősszel nemzetközi konferenciát is rendeznek Győrben. A tervek szerint a meghívottak között lesz a téma összes nemzetközi kutatója Argentínától Oroszországig, így a téma nemzetközi eredményeinek ismertetésére és komolyabb nemzetközi összehasonlításra is mód nyílik majd. A fő cél azonban az, hogy az együttműködés keretében átvegyük azokat a „legjobb gyakorlatokat”, amelyek itthon is sikerrel kecsegtetnek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Győr, 2017. szeptember 8.
A győri Tesco hipermarket áruház 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Öngyilkos akciót hirdetett a Tesco?

WASHINGTON, DC - AUGUST 01: (AFP OUT) U.S. President Donald Trump listens during a meeting with inner city pastors in the Cabinet Room of the White House on August 1, 2018 in Washington, DC. (Photo by Oliver Contreras - Pool/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.