Belföld

Vállalkoznának-e ma a felsőoktatásban tanulók?

24.hu
24.hu

2012. 02. 10. 09:51

A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Gazdasági elemzések Tanszéke „Az egyetemi-főiskolai hallgatók vállalkozói hajlandóságának kutatása" témában 2012. február 10-én, pénteken 10 órától konferenciát tart az intézmény VIP termében.

Olyan kérdésekre keresik a választ, mint hogy a vállalkozni szándékozó fiatalok a családi vállalkozást vinnék-e tovább vagy inkább saját céget alapítanának. Emellett összehasonlítják a női és férfi vállalkozási hajlandóságot is.

A Szt. Galleni Egyetem 2003-ban indította el a főiskolai-egyetemi hallgatók vállalkozási attitűdjével kapcsolatos kutatását, amely 2006-ban vált nemzetközi programmá, és Magyarország is ekkor kapcsolódott be a projektbe. A 2008-as felmérést 2011-ben követte újabb nemzetközi adatfelvétel, amely online kérdőíves megkérdezésen alapult és igyekezett a részt vevő országokban minél szélesebb hallgatói réteget elérni: alap- és mesterszakok diákjait, nappali és levelező, illetve PhD képzés hallgatóit.

A kutatási program célkitűzései között szerepel a hosszú távú adatgyűjtés, a karrierválasztás és a vállalkozásalapítás okainak feltérképezése és a felsőoktatási környezet értékelése.
Az eredmények azért fontosak, mert lehetőséget adnak nemzetközi összehasonlításra, a hallgatók vállalkozói „erejének” értékelésére, és az egyetemi oktatási „kínálat” olyan bővítésére, amely valós igényeken alapszik. A kutatók a társadalom és a politika számára is hasznos információkat nyújtanak az új vállalkozásokról. Nagyon fontos cél továbbá, hogy a hallgatóknak hosszú távú előnye származzon a „jó gyakorlatok” meghonosításából.

A szervezők ősszel nemzetközi konferenciát is rendeznek Győrben. A tervek szerint a meghívottak között lesz a téma összes nemzetközi kutatója Argentínától Oroszországig, így a téma nemzetközi eredményeinek ismertetésére és komolyabb nemzetközi összehasonlításra is mód nyílik majd. A fő cél azonban az, hogy az együttműködés keretében átvegyük azokat a „legjobb gyakorlatokat”, amelyek itthon is sikerrel kecsegtetnek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.