Belföld

Újságírókat támadott a bécsi magyar nagykövet

Szalai Annamáriára vonatkozó különleges személyes adattal élt vissza durván az ausztriai magyar nagykövet, mikor a Riporterek Határok Nélkül szervezet zsűrijénél reklamált a díjazottak kiválasztása miatt – írja a Magyar Narancs, amelynek egyik újságírója szintén érintett.

A hetilap szerint levélben fordult Albert Rohanhoz, Ausztria volt külügyi főtitkárához, az ENSZ egykori koszovói különmegbízottjához decemberben Szalay-Bobrovniczky Vince, bécsi magyar nagykövet. Rohan a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi civilszervezet zsűrijének elnöke, amely múlt decemberben két magyar újságírónak, Vásárhelyi Máriának, illetve Rényi Pál Dánielnek ítélte az éves nemzetközi sajtószabadság díját.

A lap megfogalmazása szerint „Szalay-Bobrovniczky helyenként ízléstelen, máskor egyenesen jogsértő, megint máskor pusztán igaztalan állításokkal igyekszik bizonyítani a zsűri elnökének, hogy a díjak nem megfelelő helyre kerültek”.

Hozzátették: Rényi Pál Dániel díját “A türelmes eminens” című, Szalai Annamária portéjáról szóló cikke miatt kérdőjelezi meg és „különösen bizalmas személyes információkat oszt meg a zsűri vezetőjével a médiahatóság elnökének magánéleti problémáival kapcsolatban”. Ez pedig egyértelműen jogsértő a lap szerint.

Később a nagykövet megvédi az új magyar médiatörvényt, és felteszi a kérdést: “Mi szól amellett, hogy olyan ország újságíróit díjazzák, ahol a sajtó szabad? Hol a bizonyíték? Mi szól a személyek mellett, akiket kitüntettek?” Hozzáteszi: a zsűrit félrevezették, olyan felelőtlen személyek, akik le akarják járatni Magyarországot. A hvg azonban megjegyzi: “Azt az érvet használja, hogy hazánk tavaly a Freedom House sajtószabadság listáján továbbra is “szabad” besorolást kapott, elfelejtve, hogy öt pontot vesztettünk az előző évhez képest. 25 helyet zuhantunk a listán, melyen ki is van emelve Magyarország, mint a legtöbb pontot veszítő nyugati ország, ugyanis sehol máshol nem romlott a helyzet. Már csak egy pontra vagyunk a “részben szabad” kategóriától.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik