Belföld

Tömeges kórházbezárások jöhetnek

Több budapesti kórházban is tényként beszélnek a dolgozók arról, hogy hamarosan az intézmény osztályainak nagy részét máshova helyezik át, vagy összevonják az adott térségi központtal, így az aktív fekvőbeteg-ellátás helyben gyakorlatilag megszűnik - írja a pénteki Népszava.

Úgy akarnak kórházakat bezárni, hogy azok nevükben ne szűnjenek meg – fogalmazott a lap egyik forrása arról, hogy a Semmelweis Tervben meghatározott struktúra kialakításával járó, sokat hangoztatott “funkcióváltás” mit jelent valójában. Az államosított fővárosi kórházak közül több is áldozatul esik majd az átalakításnak, az intézmények dolgozói között terjengő pletykák szerint pedig várhatóan a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, valamint az Egyesített Szent István és Szent László Kórház lesznek a Szócska Miklós államtitkár nevével fémjelezett reform első “áldozatai”. Hogy hol, milyen jellegű és mértékű fekvőbeteg-ellátás lesz majd, tavaszra derülhet ki.

Noha az államtitkár következetesen tagadja a kórházbezárásokat, azt általában készséggel elismeri, hogy az egészségügyi struktúra átalakítása érdeksérelmekkel és áldozatokkal is jár. Ezt Szócska az ellátási kínálat átcsoportosításával, racionalizálásával magyarázza, az egyes intézményekre váró “funkcióváltásokról” azonban nemigen árul el részleteket. Annyi biztos: a szaktárca javaslattevő, véleményező és tanácsadó testületeként működő egészségügyi szakmai kollégium tagozatai, valamint tanácsai tesznek javaslatot az úgynevezett kapacitások elosztására és az ellátási szinten meghatározott minimumkövetelményeknek megfelelő ellátási helyekre – ismerteti a Népszava.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik